Οικονομία

Ερχεται νέο ''μαχαίρι'' στο ΕΚΑΣ

Ερχεται νέο ''μαχαίρι'' στο ΕΚΑΣ Ερχεται νέο ''μαχαίρι'' στο ΕΚΑΣ
Ερχεται νέο ''μαχαίρι'' στο ΕΚΑΣ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τεράστιο «αγκάθι» εμφανίστηκε ξαφνικά στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας και ακούει στο όνομα… ΕΚΑΣ. Κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ασκήθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι διαπιστώθηκε υπέρβαση στη χρηματοδότηση του ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος και ζητήθηκε άμεσα να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο και το 2015.

Σχετικά με το ΕΚΑΣ, η τρόικα εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση «διαβασμένη», αφού παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι έχει πραγματοποιηθεί υπέρβαση, από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), πρόκειται να το λάβουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 195.897 δικαιούχοι. Από αυτούς οι 167.831 δικαιούχοι το λαμβάνουν από προηγούμενα έτη, ενώ δίνεται για πρώτη φορά σε 12.571 συνταξιούχους και επαναχορηγείται σε 15.495 συνταξιούχους. Οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας σχολίασαν δυσμενώς το γεγονός ότι το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται σε περισσότερους από ότι είχε αρχικά προϋπολογιστεί. Το όποιο επιπλέον ποσό, τελικά, προκύψει, θα καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά η τρόικα απαίτησε για το 2015 κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί.

Κάπως έτσι η τρόικα πιέζει για περικοπές, μείωση δηλαδή του ΕΚΑΣ που λαμβάνεται ως βοήθημα από χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν μικρές συντάξεις. Η τρόικα δηλαδή για ακόμη μια φορά ζητά περικοπές από φτωχούς αδιαφορώντας για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική.

# TAGS