Οικονομία

Την επόμενη εβδομάδα τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την επόμενη εβδομάδα τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Την επόμενη εβδομάδα τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Την επόμενη εβδομάδα τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Ως μέτρο που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας χαρακτήρισε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ ενώ επίσης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν γίνει γνωστά αναλυτικά τα κριτήρια .Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά το επόμενο διάστημα και καθολικά τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αφορά πολίτες που ζουν σε διάφορες περιοχές, αστικές ημιαστικές, αγροτικές και νησιωτικές ώστε να υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ενώ για όλους θα υπάρχει ενιαίο σύστημα κριτηρίων και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί θα είναι ίδιος.

Ανέφερε ότι ουσιαστικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι οικονομική ενίσχυση, κοινωνική στήριξη σε σύνολο υπηρεσιών και αγαθών και δράσεις για εργασία.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 4.800 ευρώ θα δικαιούται ετησίως μία οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα, ενώ 6.000 ευρώ θα είναι το ποσό για μία οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά.

Ο υπολογισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το ποσό του επιδόματος θα δίνεται ως εξής:

    100€ αντιστοιχούν στις δαπάνες κατοικίας
    100€ για κάθε ενήλικα
    από 50€ για κάθε παιδί

Δηλαδή, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400€ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ στην περίπτωση της οικογένειας με ένα παιδί, το ποσόν θα είναι 350€.

Στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών το παιδί θα επιδοτείται με 100€ σαν ενήλικας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά το εισοδηματικό όριο θα υπολογίζεται στις 4.800€, ενώ για οικογένεια με τέσσερις ενήλικες το όριο θα φθάνει στις 6.000€.

Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων.

Για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συμψηφίζονται τα προνοιακά επιδόματα που μπορεί να χορηγούνται καθώς και το επίδομα ανεργίας.