Οικονομία

Μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δάση προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δάση προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ Μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δάση προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ
Μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δάση προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ Την δόμηση μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δαση ,προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών -Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που δόθηκε στη δημοσιότητα και πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Ανοίγει ταυτόχρονα ο δρόμος για την αδειοδότηση των ήδη ανεγερμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δάση που δε διαθέτουν την έγκριση της δασικής αρχής.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέχρι σήμερα σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις επιτρέπονταν η ανέγερση μόνο πρόχειρων κατασκευών όπως ξύλινοι φράκτες, πρόχειρα μανδριά κτλ, που δεν εξασφαλίζουν πλέον τις απαιτούμενες από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων».

Για το λόγο αυτό «κρίνεται αναγκαία η ανέγερση μονίμων πλέον κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επί δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σύμφωνα με τις πρότυπες σχετικές προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και η ρύθμιση της αδειοδότησης των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν διαθέτουν την έγκριση της δασικής αρχής».

Δυνατότητα εξαγοράς πρώην δασικών και νυν αγροτικών εκτάσεων, από αγρότες και μη

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει επίσης θέματα σχετικά με τον χαρακτηρισμό ως δασικών πολλών χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών που στο παρελθόν, πριν από το 1975, είχαν δασική μορφή.

Μεταξύ άλλων, προτείνει την εξαγορά τους έναντι τιμήματος με την προϋπόθεση να διατηρήσουν την αγροτική τους μορφή και απαλείφεται ο υφιστάμενος μέχρι σήμερα όρος, ότι οι κάτοχοί τους πρέπει να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες.

Επιτρέπονται και οι μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δημόσιες ή, ελλείψει αυτών, σε δασικές εκτάσεις, μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, τυροκομικών μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, οινοποιείων, αποσταγματοποιίων, ποτοποιείων, εμφιαλωτηρίων, ελαιοτριβείων, σφαγείων και χερσαίων μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Επιτρέπεται επίσης η μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργούντων ελαιοτριβείων και σε δάση, λόγω ένταξης των περιοχών λειτουργίας τους σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου