Οικονομία

Νέο μπλόκο από το ΣτΕ στο πλαφόν συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ

Νέο μπλόκο από το ΣτΕ στο πλαφόν συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ Νέο μπλόκο από το ΣτΕ στο πλαφόν συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ
Νέο μπλόκο από το ΣτΕ στο πλαφόν συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ Αναστέλλεται προσωρινά με διαταγή του πρόεδρου του ΣτΕ η απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί την ανάκληση της διαταγής του ΣτΕ ενώ η απόφαση επί της κύριας προσφυγής του ΠΙΣ θα εκδοθεί προσεχώς.

Ο ΠΙΣ με την προσφυγή του ζητούσε να ανασταλεί και ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι ιατρικοί φορείς υποστηρίζουν ότι, πλέον της αντισυνταγματικότητας, οι δύο επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Ακόμη, σημειώνουν οι γιατροί ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της αξίας του ανθρώπου στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην υγεία.

Όμως, με τις επίμαχες δύο αποφάσεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψης, προσθέτουν οι γιατροί.

Επίσης, παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική ελευθερία, ενώ παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΕ.

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι για αν διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας η συνταγογράφηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον έχοντα την ευθύνη της επιλογής του καταλληλότερου για τον κάθε ασθενή φαρμάκου, θεράποντα γιατρό.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος σχολίασε ότι η απόφαση «δικαιώνει για δεύτερη φορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προσφυγή του και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους». «Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη», κατέληξε ο κ. Βλασταράκος.