Οικονομία

Η Μοοdy's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο μονάδες

Η Μοοdy's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο μονάδες Η Μοοdy's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο μονάδες
Η Μοοdy's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο μονάδες Ο οίκος Μοοdy's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο μονάδες σε Caa1 from Caa3 με το outlook να διατηρείται σταθερό. Σύμφωνα με τον οίκο η βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα κατά το περασμένο έτος ήταν σημαντική και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Όπως αναφέρεται, αναμένεται το χρέος να κορυφωθεί το τρέχον έτος και στη συνέχεια, να ξεκινήσει την πτώση από το 2015.

Θυμίζεται πως  αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ήταν προγραμματισμένη για την 4η Απριλίου όμως είχε αναβληθεί λόγω εκλογών.

Η Moody's έχει προγραμματίσει και δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στα τέλη Νοεμβρίου μετά και την αξιολόγηση από την τρόικα.

Σύμφωνα με την Μοοdy's o βασικότερος από τους λόγους της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας είναι η ισχυρή προσδοκία του οίκου ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με το ΑΕΠ, θα αρχίσει να μειώνεται το 2015, αφού πρώτα φτάσει στο ανώτερο σημείο του, στο 179% του ΑΕΠ.

Η Μοοdy's, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο της τρόικα για πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να περιορίζεται στο 2,9% για το 2014.

Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 0,4% για το 2014 και 1,2% για το 2015.

Η Moody's αναφέρει ότι η δημοσιονομική προοπτική της Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ό, τι στο παρελθόν, με τη σχέση εξόδων για τόκους και εσόδων να βρίσκεται το 2014 στο 10,1%  από το 17,0% το 2011.