Οικονομία

Παρασκευή και 13 η κρίσιμη αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία

Παρασκευή και 13 η κρίσιμη αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία
Η Moody’s θα προβεί στις 13 Σεπτεμβρίου σε μια κρίσιμη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους που δεν έχει ακόμη αποδώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Παρά την απουσία επενδυτικής βαθμίδας, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά ήδη αντιμετωπίζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως να έχουν λάβει την αξιολόγηση αυτή. Ωστόσο, η επικείμενη έκθεση της Moody’s θεωρείται σημαντική λόγω του παγκόσμιου κύρους του οίκου, καθώς μια ενδεχόμενη αναβάθμιση μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα έως και 20 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα βρίσκεται στο Ba1, μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με σταθερές προοπτικές. Παράλληλα, οι αναλυτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις συνεχείς αναβαθμίσεις που λαμβάνει η χώρα από διάφορους οίκους αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η DBRS αναβάθμισε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας διατηρώντας την αξιολόγηση στο BBB (low), γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε την αναβάθμιση ως "μια ακόμη θετική είδηση για την Ελλάδα", αναφερόμενος και στην πρόσφατη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ, όπου η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο 2,82%, χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας και συγκρίσιμο με της Γερμανίας.