Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμογή του καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης

ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμογή του καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμογή του καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης
ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμογή του καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης Εκδόθηκε η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την ‘‘Εφαρμογή του Καθεστώτος Πολλαπλής Συμμόρφωσης και λοιπά συμπληρωματικά μέτρα σε εκτέλεση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 και του κανονισμού 1698/05 του Συμβουλίου’’».

Ειδικότερα η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι όσον αφορά την εφαρμογή του καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης ισχύουν τα κάτωθι:

Κάθε γεωργός που λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις ή/και είναι δικαιούχος των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο άρ. 36 παρ. α) i-v και β) i, iv και v του Καν. (ΕΚ) 1698/2005, ή/και είναι δικαιούχος των ενισχύσεων για τον αμπελοοινικό τομέα βάσει του Καν. (ΕΚ) 479/2008, οφείλει να τηρεί τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Ι. Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση
1. Να μεριμνά ώστε στα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε εδάφη με κλίση άνω του 10%, να υπάρχει φυτική κάλυψη κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια.
2. Σε αγροτεμάχια με κλίση πάνω από 10% που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση πρέπει να γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια ή εναλλακτικά να δημιουργούνται σταθερές ακαλλιέργητες λωρίδες ως ζώνες ανάσχεσης, σε αποστάσεις ανάλογες με τις εδαφικές ιδιότητες και την κλίση. Επίσης η άρδευση να μη γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλισης.
3. Να μην καταστρέφει τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
4. Εφόσον στην εκμετάλλευση υπάρχουν αρόσιμες εκτάσεις ο γεωργός οφείλει σε αυτές να εφαρμόζει αμειψισπορά με ένα από τους παρακάτω τρόπους:

Α. Να καλλιεργεί και να ενσωματώνει στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή, συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια, στο 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης κατ’ έτος. Ως επιλέξιμες συμπληρωματικές καλλιέργειες ψυχανθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής: βίκος, ρόβη, τριφύλι, μηδική, κτηνοτροφικά κουκιά, πίσσα, λαθούρι, λούπινα. Σε αγροτεμάχια στα οποία έχει καλλιεργηθεί ψυχανθές ως κύρια καλλιέργεια δεν απαιτείται συμπληρωματική καλλιέργεια.

Β. Να καλλιεργεί ετησίως τουλάχιστον τρείς διαφορετικές (ομάδες) καλλιέργειες στην εκμετάλλευσή του.
Ο γεωργός απαλλάσσεται της υποχρέωσης αμειψισποράς εφόσον αποδείξει με ατομική ή συλλογική ανάλυση εδάφους, ότι το έδαφος του αγροτεμαχίου περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.
Ως αρόσιμες εκτάσεις νοούνται αυτές που δηλώνονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης με τους κωδικούς ομάδων καλλιέργειας 1 - 6, 8, 10, 12 – 14, 16 - 18, 24 – 26, 31, 38 και 43. Το 20% του συνόλου των αρόσιμων εκτάσεων, θα πρέπει να καλλιεργείται με τα αναφερόμενα στο σημείο 4.Α ψυχανθή Πολλαπλής Συμμόρφωσης ως κύρια (κωδικός 23) ή επίσπορη (κωδικός 22) καλλιέργεια. Ως κύρια καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8) ή αποξηραμένων χορτονομών (κωδικός 43), εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11). Εξαιρούνται της υποχρέωσης αμειψισποράς όσοι γεωργοί καλλιεργούν στις αρόσιμες εκτάσεις της εκμετάλλευσής τους, τρεις ή περισσότερες διαφορετικές ομάδες κύριας καλλιέργειας, από όλες τις προαναφερόμενες στην παρούσα παράγραφο και ανεξάρτητα από την έκταση που καταλαμβάνει η κάθε ομάδα καλλιέργειας. Υποομάδες της ίδιας ομάδας καλλιέργειας (π.χ. 1.1 και 1.2) δεν νοούνται ως διαφορετική ομάδα καλλιέργειας. Η υποχρέωση της αμειψισποράς δεν αφορά τις εκτάσεις βοσκοτόπων, ορυζώνων και μόνιμων καλλιεργειών.
5. Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές αναφορικά με τα υπολείμματα των καλλιεργειών:
i. ενσωμάτωση στο έδαφος
ii. βόσκηση της καλαμιάς
iii. κοπή και κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα (mulching) και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη
iv. διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να προβεί σε καύση της καλαμιάς. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι δεσμεύσεις για τις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και Ζώνες Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/ΕΚ), όπου ισχύουν οι δεσμεύσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο των κανονιστικών διατάξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν. 1650/86 «για την Προστασία του Περιβάλλοντος».

Όσον αφορά στα υπολείμματα των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, δύνανται να εφαρμοσθούν οι παρακάτω τρόποι διαχείρισης:
i. τεμαχισμός και κάλυψη του εδάφους (mulching) ή
ii. συγκέντρωση των υπολειμμάτων του κλαδέματος σε σωρό και καύση με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιάς.

6. Να μην προβαίνει σε μηχανική κατεργασία του εδάφους όταν υπάρχει πάγος ή/και πλήρης κάλυψη του αγροτεμαχίου με νερό.

7. Να συμμορφώνεται με την ελάχιστη και τη μέγιστη πυκνότητα βόσκησης των βοσκοτόπων, οι οποίες ορίζονται σε 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο και 3ΜΜΖ/ εκτάριο για όλες τις κατηγορίες ζώων, εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις κατά περιοχή.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η βόσκηση, να κόβει και να απομακρύνει την θαμνώδη βλάστηση των βοσκοτόπων εκτός της περίπτωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων.

8. Να μην προβαίνει σε άροση των μονίμων βοσκοτόπων εκτός από τις περιπτώσεις όπου προκύπτει περιβαλλοντική ή αρχαιολογική αναγκαιότητα η οποία αποδεικνύεται με έγγραφα των αρμοδίων αρχών.

9. Σε περίπτωση που το αγροτεμάχιο παραμένει ακαλλιέργητο, να προβαίνει στις ελάχιστες καλλιεργητικές παρεμβάσεις στο αγροτεμάχιο ώστε να διατηρείται αυτό σε καλή κατάσταση και να αποφεύγεται η εισβολή ανεπιθύμητων ειδών. Ο γεωργός μπορεί να απομακρύνει την ανεπιθύμητη βλάστηση είτε με βόσκηση είτε με μηχανικό κόψιμο και απομάκρυνση.

10. Να διατηρεί τους δενδρώνες συμπεριλαμβανομένων των ελαιώνων και των αμπελώνων σε καλή βλαστική κατάσταση σε ότι αφορά στα δένδρα. O υπορόφιος χώρος θα πρέπει να διαχειρίζεται ώστε να μην υπάρχει ανεπιθύμητη βλάστηση μεγαλύτερη τους ενός έτους.

11. Να μην καταστρέφει σημαντικά στοιχεία του αγροτικού τοπίου όπως φυτοφράκτες, υδατοσυλλογές, και δενδροστοιχίες εντός των αγροτεμαχίων ή και στο περιθώριο αυτών. Ειδικά για τις εκτάσεις βοσκοτόπων ως στοιχεία του τοπίου ορίζονται επιπρόσθετα και οι βράχοι και ξυλώδεις θάμνοι που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

12. Να διατηρεί τους βοσκοτόπους σε καλή αγρονομική και περιβαλλοντική κατάσταση. Ορίζεται όριο περιεκτικότητας βράχων ή ξυλωδών μη βοσκήσιμων φυτών, ποσοστό 25% της έκτασης του βοσκότοπου ή 35% για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, τα τμήματα των εκτάσεων που είναι ακατάλληλα για βόσκηση θεωρούνται μη επιλέξιμα.

Σε περίπτωση που το ποσοστό της μη χρησιμοποιούμενης έκτασης είναι μικρότερο του ορίου, υπολογίζεται η πραγματικά χρησιμοποιούμενη έκταση του βοσκότοπου προκειμένου να υπολογιστεί η πυκνότητα βόσκησης. Η επιλέξιμη για ενεργοποίηση δικαιωμάτων έκταση του βοσκότοπου παραμένει η συνολική έκταση και η μη βοσκήσιμη έκταση θεωρείται ως στοιχείο του τοπίου υπό την έννοια της παραγράφου 11.

13. Από 1.1.2010, οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση.
Οι γεωργοί οι οποίοι είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β., Γ.Ο.Ε.Β., Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης, Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, Α.Ο.Σ.Α.Κ., Οργανισμός Κωπαΐδας), κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο Ο.Ε.Β., θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή της οποίας λειτουργεί το αντίστοιχο έργο ή τμήμα του έργου. Αν δεν ανήκουν σε συλλογικό φορέα άρδευσης θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του παράγωγου δικαίου του νόμου 3199/2003, για την αδειοδότηση της υδροληψίας.

14. Από 1−1−2012, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες υδάτινων όγκων και δεν επιτρέπεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από όχθες υδάτινων όγκων, διωρύγων ή καναλιών άρδευσης ή στράγγισης σε επίπεδες εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των έξι μέτρων για εκτάσεις με κλίση μεγαλύτερη του 8%.

15. Να μην απορρίπτει απευθείας στα υπόγεια ύδατα και στο έδαφος τις επικίνδυνες ουσίες που παρατίθενται στο παράρτημα της οδηγίας 80/68/ΕΟΚ, όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 26857/553 ΦΕΚ 196Β/1988. Για την πρόληψη της έμμεσης ρύπανσης από τις ουσίες αυτές, εφαρμόζονται οι παράγραφοι 16-21.

16. Να τηρεί τους όρους εφαρμογής των λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων ή/και σύμφωνα με τα προγράμματα λίπανσης που εκπονούνται από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση των υπογείων υδάτων.

17. Να τηρεί ημερολόγιο σχετικών εργασιών και παραστατικά αγοράς για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία προσκομίζει στις εθνικές και κοινοτικές ελεγκτικές αρχές, όταν ζητηθούν. Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.

18. Να πραγματοποιεί την έκπλυση των ψεκαστικών μηχανημάτων σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων από γεώτρηση, τάφρο ή υδατοσυλλογή.

19. Να καθαρίζει τη βλάστηση εντός των στοιχείων των αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων για τη διασφάλιση της αναγκαίας παροχετευτικότητας, με μηχανικά και όχι με χημικά μέσα. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η χρήση των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό χημικών σκευασμάτων, εφόσον αναγράφεται στην ετικέτα τους.

20. Να καθορίσει στην εκμετάλλευση του και να σημάνει ευκρινώς χώρο συγκέντρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων, όπου εξασφαλίζεται η συγκέντρωση όλων των ρυπογόνων στοιχείων και των συσκευασιών των αγροχημικών.

21. Να διατηρεί τις πάσης φύσεως αγροτικές εγκαταστάσεις σε καλή κατάσταση ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή ρυπαντών προς το περιβάλλον.

δείτε εδώ όλη την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ