Πολιτική

Πλειοψηφία στελεχών προς Κασσελάκη: Ή ακολουθείς τους κανόνες ή μένεις εκτός

Πλειοψηφία στελεχών προς Κασσελάκη: Ή ακολουθείς τους κανόνες ή μένεις εκτός
Ομοβροντία πυρών εναντίον του και μάλιστα από διάφορες κατευθύνσεις και για διάφορα θέματα, συγκέντρωσε το βίντεο που δημοσίευσε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλέγοντας για μία ακόμη φορά να κάνει την παρουσία του αισθητή την ώρα που ξεκινούσε μια συνεδρίαση οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και συγκεκριμένα της Πολιτικής Γραμματείας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι σαφές αν αυτός ήταν ο σκοπός του, πάντως είναι βέβαιο ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστούν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τελικά να σκληρύνει περαιτέρω η στάση τους έναντι του.

Ξεκαθάρισμα ότι δεν θα φτάσουν στο Συνέδριο οι μη εμπρόθεσμες υποψηφιότητες

Και αυτό, διότι αυξάνονται οι υποψίες των στελεχών πως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τους κανόνες του εσωκομματικού παιχνιδιού, αλλά αντιθέτως μοιάζει να θέλει όλα να κριθούν στο Έκτακτο Συνέδριο των αρχών Νοεμβρίου, το οποίο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μεταβληθεί σε αρένα. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, λοιπόν, ξεκαθαρίστηκε στο κείμενο απόφασης της ΠΓ, η οποία θα αποτελέσει και την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, ότι προς έγκριση στο Έκτακτο Συνέδριο θα τεθούν μόνο όσες υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί έως τις 24 Οκτωβρίου, μαζί με τα απαιτούμενα «δικαιολογητικά», δηλαδή τις 30 υπογραφές μελών ΚΕ και το πόθεν έσχες του υποψηφίου.

Η σέβεσαι τους κανόνες ή βρίσκεσαι εκτός

Δεδομένου ότι από κανέναν άλλον υποψήφιο δεν έχει αμφισβητηθεί η παραπάνω υποχρέωση, η απόφαση φωτογραφίζει ξεκάθαρα τον Στέφανο Κασσελάκη. Με απλά λόγια, η ΠΓ και πολύ πιθανόν αύριο και η ΚΕ λένε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στον πρώην πρόεδρο του κόμματος το εξής: «Η ακολουθείς τους κανόνες του παιχνιδιού ή βρίσκεσαι εκτός διαδικασίας».

Οι 3 επίμαχες αναφορές Κασσελάκη

Αυτά που εξόργισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΓ ήταν τρία στοιχεία στο βίντεο Κασσελάκη. Μάλιστα, αυτή τη φορά, καταγγέλθηκαν, όχι μόνο από τους 87 και όσους βρίσκονται κοντά τους, αλλά και από τον Παύλο Πολάκη και άλλα στελέχη. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Εξακολουθεί να μην αποδέχεται την καθαίρεση του, όπως εκφράζεται στο βίντεο με την εισαγωγική του ατάκα: «Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο». Επιπλέον, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που δεν «υπογράφει» παρέμβαση του με κάποια ιδιότητα, καθώς είχε προηγηθεί το άρθρο στο Documento την Κυριακή. Εξάλλου, φαίνεται πως συνεχίζει να καλλιεργεί το αφήγημα της καθαίρεσης του με «κουκούλες» και «πραξικόπημα», χωρίς να χρησιμοποιεί όμως τις συγκεκριμένες λέξεις: «Είδατε. Τώρα γνωρίζετε. Τίποτα παραπάνω».

2. Δεν αναφέρει πουθενά ότι καταθέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

3. Συνοδεύει δύο φορές με κατηγορίες για διαπλοκή την κριτική του σε όσους τάσσονται υπέρ των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, θέση που αποτελεί δε απόφαση των οργάνων του κόμματος: Α) «Η κυβέρνηση απέρχεται και το γνωρίζετε. Στη θέση της: Ή θα έρθει μια δήθεν κεντροαριστερή κατασκευή στην υπηρεσία της διαπλοκής. Ή θα έρθει ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ…». Β) «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής».

Εκτιμούν ότι σκοπεύει να μετατρέψει το Συνέδριο σε αρένα

Πέρα από τα συγκεκριμένα σημεία του βίντεο, τις προηγούμενες μέρες είχε ανάψει μετά από σχετικές αναφορές πολλών βουλευτών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη η αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο στο Συνέδριο να ζητηθεί από το σώμα των συνέδρων η ακύρωση της απόφασης καθαίρεσης του. Με αυτά τα δεδομένα η νέα ευρεία πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στα όργανα εκτιμά όλο και περισσότερο και το συζητά όλο και πιο ανοιχτά, ότι σκοπός του Στέφανου Κασσελάκη είναι είτε η διάλυση του Συνεδρίου είτε η επαναφορά του στη θέση του προέδρου χωρίς προσφυγή στη βάση.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση του Συνεδρίου

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κλειδιά του κόμματος πλέον δεν βρίσκονται στα χέρια του και κανένας δεν έχει διάθεση να συμμετέχει σε ένα τέτοιο Συνέδριο ανοικτής σύγκρουσης σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, η στάση όλων και περισσότερων και τελικά και των οργάνων, έναντι του Στέφανου Κασσελάκη, σκληραίνει απότομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί τα πράγματα, διαμορφώνεται μια όλο και πιο ευρεία συναίνεση να γίνει ότι είναι απαραίτητο, με βάση το καταστατικό, για να μην επιτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι

Το χθεσινό ξεκαθάρισμα ότι δεν θα φτάσουν στο Συνέδριο όσες υποψηφιότητες δεν κατατεθούν εμπρόθεσμα και νομότυπα, είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Η, δε, διαφαινόμενη παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Ευάγγελου Αντώναρου, για την ανάρτηση του περί «χουντικών νοοτροπιών», είναι πολύ πιθανόν να είναι το δεύτερο. Και μάλλον δεν πρέπει να αποκλείονται και άλλα βήματα, αν ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσει, είτε να μην αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων (όπως την καθαίρεση του) είτε τις επικρίσεις για υπηρέτες της διαπλοκής εντός ΣΥΡΙΖΑ είτε τις εμπρηστικές αναφορές για «κουκούλες» και «πραξικοπήματα» είτε οτιδήποτε άλλο δεν εντάσσεται στα κομματικά πλαίσια.