Οικονομία

Τι είναι η σύμβαση ετοιμότητας που δεσμεύει ακόμα και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων

Τι είναι η σύμβαση ετοιμότητας που δεσμεύει ακόμα και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων
Τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με σύμβαση ετοιμότητας εργασίας αναλύει ο δικηγόρος- εργατολογος Γιάννης Καρούζος, όπως μας αναλύει μια ιδιαίτερη κατηγορία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας είναι η σύμβαση ετοιμότητας προς εργασία, η οποία διακρίνεται σε γνήσια και απλή.

Στην γνήσια ετοιμότητα εργασίας, ο εργαζόμενος δεσμεύει πλήρως τον ελεύθερό του χρόνο, με την έννοια ότι διατηρεί τις πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις σε εγρήγορση, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή που τυχόν προκύψει ανάγκη για εργασία να την παράσχει.

Παραδείγματα γνήσιας ετοιμότητας προς εργασία αποτελούν ο νοσοκόμος αθλητικών εγκαταστάσεων, ο οποίος παραμένει στο χώρο έτοιμος να περιθάλψει αθλούμενο σε περίπτωση τραυματισμού και ο νυχτοφύλακας επιχείρησης, ο οποίος περιφέρεται γύρω από την περίφραξη των εγκαταστάσεων και είναι έτοιμος να εμποδίσει οποιαδήποτε εισβολή τρίτου στην επιχείρηση.

Η γνήσια ετοιμότητα εξομοιώνεται με κανονική εργασία, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται επ’ αυτής όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως οι διατάξεις για τα κατώτατα όρια αποδοχών και οι διατάξεις για τα χρονικά όρια της εργασίας.

Αντίθετα, στην απλή ετοιμότητα προς εργασία, ο εργαζόμενος δεσμεύει εν μέρει μόνο τον ελεύθερό του χρόνο, με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα να αναπαύεται ή να επιδίδεται σε άλλες ασχολίες, διατηρώντας την υποχρέωση παροχής εργασίας εφόσον ζητηθεί από τον εργοδότη. Μάλιστα, στην απλή ετοιμότητα είναι δυνατόν ο εργαζόμενος να βρίσκεται και στο σπίτι του, αναμένοντας κλήση από τον εργοδότη, οπότε γίνεται λόγος για ετοιμότητα κλήσεως.

Παράδειγμα απλής ετοιμότητας αποτελεί ο οδηγός ασθενοφόρου, ο οποίος μετά τη λήξη του ωραρίου μπορεί να αναπαύεται κατ’ οίκον, αλλά μπορεί να κληθεί να εργαστεί εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Το είδος αυτό ετοιμότητας, επειδή θεωρείται ότι καταπονεί λιγότερο τον εργαζόμενο, εξαιρείται από την εφαρμογή βασικών κανόνων της εργατικής νομοθεσίας, όπως οι διατάξεις για τα κατώτατα όρια αποδοχών, τα χρονικά όρια εργασίας και οι διατάξεις για την αμοιβή της νυχτερινής εργασίας.

Αντίθετα, ισχύουν και στην απλή ετοιμότητα οι διατάξεις για την άδεια αναψυχής, οι διατάξεις για τα επιδόματα εορτών και για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της απλής ετοιμότητας ο εργαζόμενος κληθεί να εργαστεί, τότε ισχύουν κανονικά όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.