Οικονομία

Η πανδημία έκανε πάνω από τους μισούς Έλληνες να ψάχνουν για να αλλάξουν δουλεία

Η πανδημία έκανε πάνω από τους μισούς Έλληνες να ψάχνουν για να αλλάξουν δουλεία
Η αναζήτηση καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής οδηγεί περισσότερο από το 60% των Ελλήνων εργαζομένων στην αναζήτηση εργασίας.

Το 80% θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση ή ο εργοδότης του να παρέχουν τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων, για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθεί.

Το 62% των Ελλήνων εργαζομένων αναζητούν νέα εργασία με το 30% να κινείται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση και το 16% να έχει αλλάξει πρόσφατα δουλειά.

Η τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία ωθεί τους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τί θέλουν από τη ζωή και την καριέρα τους, ένα κίνημα που συναντάται και σε άλλες χώρες και η Randstad χαρακτηρίζει ως «Great Enlightenment - Μεγάλο Διαφωτισμό».

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 23 Αυγούστου και 12 Σεπτεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή 1.000 ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

  • το 59% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αισθάνεται την ανάγκη να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μ.ο. είναι 49%.
  • Το 78% στην Ελλάδα έναντι 76% παγκοσμίως δήλωσε ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και την καριέρα του, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία.
  • Το 73% έχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς του στόχους και το 72% έχει περισσότερη διαύγεια σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς του στόχους από την αρχή της πανδημίας, ποσοστό αντίστοιχο με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η τρέχουσα έρευνα Workmonitor διαπίστωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται υποτιμημένοι. Το 62% ψάχνει για δουλειά, επειδή αισθάνεται ότι δεν ανταμείβεται δίκαια ή επαρκώς για τις τρέχουσες δεξιότητές του.


Τους τελευταίους 18 μήνες, το 85% επανεκτίμησε το πώς εντάσσεται η εργασία στο προσωπικό του πρόγραμμα, ενώ το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο άγχος από την πανδημία και παράλληλα ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην επαγγελματική του ζωή.

Το 35% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι προήχθη αλλά μόνο το 12% δηλώνει ότι έλαβε αύξηση μισθού. Το 14% δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αύξηση μισθού, ούτε αναμένει να λάβει. Τον περασμένο χρόνο, η ικανότητα απόκτησης εισοδήματος βελτιώθηκε για το 12% των Ελλήνων εργαζομένων, εξαιτίας της αύξησης στη ζήτηση για δεξιότητες που διαθέτουν.

Το 89% συμφωνεί να συνεχίσει να παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, ώστε να αυξήσει την απασχολησιμότητά του.

Ωστόσο, το 55% δυσκολεύεται να αποφασίσει αναφορικά με τις δεξιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί ή να αποκτήσει, δεδομένων των γρήγορων αλλαγών στον κόσμο της εργασίας.

Το 80% θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση ή ο εργοδότης του να παρέχουν τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων, για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων οι δεξιότητες έχουν γίνει πιο σημαντικές. Το 66% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναζητήσει εργασία εκτός Ελλάδας, εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθοδηγούν την επιλογή εργασίας/σταδιοδρομίας μου είναι:

  • Αποζημίωση/παροχές 50%
  • Ευελιξία εργασίας για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου εκτός δουλειάς 36%
  • Να έχω μια δουλειά με διαχειρίσιμα επίπεδα άγχους 36%
  • Να έχω μια δουλειά με ουσιαστικό περιεχόμενο 42%
  • Να εργάζομαι σε ασφαλές περιβάλλον 48%
  • Να εργάζομαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον με αίσθημα φροντίδας 40%
  • Να εργάζομαι σε έναν αξιοσέβαστο εργοδότη 43%
  • Να υπάρχουν δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας 23%
  • Ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης 39%
  • Ευκαιρίες για να αποκτήσω περισσότερες δεξιότητες που θα συμβάλουν στην απασχολησιμότητά μου 22%
  • Ένας χώρος εργασίας στον οποίο μπορώ να συνδεθώ με ανθρώπους 23%
  • Να έχω έναν προϊστάμενο που μπορεί να με στηρίξει 18%
  • Να εργάζομαι σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη και/ή καινοτόμο εταιρεία 18%

NETWORK