Επιστήμη

Η Ekaterina Zaharieva ορίστηκε νέα Επίτροπος Έρευνας

Η Ekaterina Zaharieva ορίστηκε νέα Επίτροπος Έρευνας
Η Βουλγάρα Ekaterina Zaharieva ορίστηκε πριν δυο μέρες νέα επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία, μετά από ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όμως η εκπαίδευση απουσιάζει από το χαρτοφυλάκιό της

Μέρος της αποστολής της Ζαχαρίεβα είναι να εφαρμόσει πολλές από τις πρόσφατες συστάσεις από τους πρώην Ιταλούς πρωθυπουργούς Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς για τυχόν αποτυχία της Ευρώπης να συμβαδίσει με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.  

Ωστόσο, η απουσία της εκπαίδευσης στο ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο της Ζαχαρίεβα έχει ανησυχήσει τα πανεπιστήμια, τα οποία φοβούνται μια ασύνδετη πολιτική. Εν τω μεταξύ, η προσθήκη ευθύνης για νεοφυείς επιχειρήσεις στο χαρτοφυλάκιο γίνεται για πρώτη φορά.  

«Πρέπει να βάλουμε την έρευνα και την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία στο επίκεντρο της οικονομίας μας. Η Ζαχαρίεβα θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι θα επενδύσουμε περισσότερα και θα επικεντρώσουμε τις δαπάνες μας σε στρατηγικές προτεραιότητες και σε πρωτοποριακή καινοτομία», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρά τη ρητορική, οι επιστολές της φον ντερ Λάιεν προς τους επιτρόπους δεν αναφέρουν την κορυφαία ερευνητική σύσταση του Ντράγκι, ότι δηλαδή η ΕΕ θα δημιουργήσει τη δική της ανατρεπτική υπηρεσία καινοτομίας σύμφωνα με τις γραμμές του Οργανισμού Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας. 

Αντίθετα, η Zaharieva « θα εργαστεί για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)», όπως είχε ήδη υποσχεθεί στην πολιτική εντολή της προέδρου.  

Η Βουλγάρα επίτροπος θα προτείνει επίσης μια πράξη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας για να αντιμετωπιστεί επιτέλους ο κατακερματισμός και να διασφαλιστεί ότι η έρευνα και η καινοτομία θα γίνουν η «πέμπτη ελευθερία» της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Υπάρχει επίσης μια υπόσχεση να εισαχθεί ένας ευρωπαϊκός νόμος καινοτομίας για την εξομάλυνση των κανονισμών και για να επιτρέψει στις εταιρείες καλύτερη πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια. 

Η Zaharieva, δικηγόρος, της οποίας η εμπειρία είναι στην εξωτερική πολιτική, είναι «μια έμπειρη πολιτικός με, ωστόσο, μικρή εμπειρία στον τομέα της επιστήμης και της καινοτομίας», δήλωσε ο Robert-Jan Smits, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν και πρώην γενικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η επιστολή της ανάθεσης αναφέρει επίσης ότι η Ζαχαρίεβα θα ηγηθεί μιας στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές βιοεπιστήμες και την βιοτεχνολογία. 

Θα βοηθήσει επίσης στην σύσταση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε στις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές πριν από την επανεκλογή της για δεύτερη θητεία, βασιζόμενη στις εκκλήσεις για ένα «CERN για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ωστόσο, η επιστολή υποδηλώνει ότι αυτός ο νέος οργανισμός τεχνητής νοημοσύνης θα επικεντρωθεί πιο στενά στην «αποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης από Ευρωπαίους επιστήμονες» παρά σε έναν πιο εκτεταμένο οργανισμό που θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε όλους τους τομείς. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θέλουν ένα πολύ ευρύτερο σώμα .  

Οι άλλες αποστολές της Zaharieva περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος ερευνητικών υποδομών και για ενίσχυση των πανεπιστημιακών συμμαχιών και της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας και ασφάλειας. 

Τα πανεπιστήμια, ωστόσο, είναι πιθανό να απογοητευτούν που η έρευνα και η εκπαίδευση διαχωρίζονται, καθώς βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο ίδιο χαρτοφυλάκιο στην απερχόμενη επιτροπή.  

Επίτροπος για την εκπαίδευση θα είναι η Ρουμάνα Roxana Mînzatu, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ευθύνη για δεξιότητες, εκπαίδευση και πολιτισμό, για ποιοτικές θέσεις εργασίας και για κοινωνικά δικαιώματα.

«Πού είναι ακριβώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ των δύο επιτρόπων; Θα θέλαμε πραγματικά να το είχαμε ξεκάθαρα μαζί με την έρευνα», δήλωσε ο Thomas Jørgensen, διευθυντής συντονισμού πολιτικής και πρόβλεψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων.  «Από τη στιγμή που έχεις πράγματα που αγγίζουν τα πανεπιστήμια, αν διαχωρίσεις την έρευνα και την εκπαίδευση, γίνεται δύσκολο», είπε.  

Ο Jørgensen ανησυχεί επίσης ότι η προσθήκη νεοφυών επιχειρήσεων στο χαρτοφυλάκιο έρευνας και ανάπτυξης της Zaharieva ενισχύεται και αποτιμάται μόνο στο βαθμό που συμβάλλει στην εμπορευματοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη.

Ομοίως, ο Mattias Björnmalm, γενικός γραμματέας της πανεπιστημιακής ένωσης CESAER είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η έρευνα και η καινοτομία να παραμείνουν σε ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο, αλλά η απουσία της εκπαίδευσης είναι «μια χαμένη ευκαιρία, καθώς η έρευνα, η εκπαίδευση και η καινοτομία μαζί αποτελούν το τρίγωνο της γνώσης », είπε.

Ο Kurt Deketelaere, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων, είπε ότι είναι «κρίμα» που η εκπαίδευση έχει διαχωριστεί από την έρευνα και την καινοτομία, αλλά σημείωσε ότι και οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι έχουν σαφείς δεσμούς με την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαιδευτική πολιτική. 

Τα καθήκοντα της Mînzatu θα περιλαμβάνουν την εργασία στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης για την υποστήριξη μιας κοινής προσέγγισης για τις δεξιότητες. το Ευρωπαϊκό Πτυχίο που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων εκτός ΕΕ, αλλά και ένα νέο στρατηγικό σχέδιο STEM Education. 

Πηγή: Science Business