Οικονομία

ΥπΑΑΝ :Δεν γίνεται αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη

ΥπΑΑΝ :Δεν γίνεται αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη ΥπΑΑΝ :Δεν γίνεται αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη
ΥπΑΑΝ :Δεν γίνεται αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη Στη διάψευση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Καθημερινή με τίτλο «Αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη» προχώρησε σήμερα Τρίτη το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική διάψευση το εν λόγω δημοσίευμα «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τα αναφερόμενα σε προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι παντελώς ανυπόστατα».

Το δημοσιεύμα της ήθελε νομοσχέδιο να προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης οφειλετών στον νόμο Κατσέλη, δυνατότητα ένταξης και των μικροεμπόρων, αλλά και αυστηρούς κανόνες ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων από μερίδα δανειοληπτών.

Επίσης ήθελε ως βασική αλλαγή που εισάγουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, την δυνατότητα ένταξης των μικροεμπόρων, καθώς διευρύνει την έννοια του φυσικού προσώπου που μπορεί να ενταχθεί στον νόμο, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνα «τα φυσικά πρόσωπα που μετέρχονται εμπορικές πράξεις χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το όριο μέχρι του οποίου υπάρχει απαλλαγή υποβολής δήλωσης». Το όριο αυτό είναι ο τζίρος έως 10.000 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιτρέπει την ένταξη 400.000 περίπου μικροεπιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Σημαντικές όμως  αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο όπως γράφει το δημοσίευμα είναι για τα νοικοκυριά που αιτούνται να ενταχθούν στον νόμο. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση από το 10% στο 25% της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει στις τράπεζες, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ. Οπως προβλέπει το κείμενο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, «το ποσό των μηνιαίων καταβολών θα πρέπει να είναι εύλογο με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως εκάστοτε ανακοινώνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, ωστόσο δεν μπορεί να είναι μικρότερο για μεν τις εμπράγματες οφειλές από το 25% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλει σε όλους τους δανειστές μέχρι την υποβολή της αίτησης». Οι βασικές δαπάνες διαβίωσης όπως έχουν προσδιοριστεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο - 1.347 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια- αποκτούν πάντως πρωταρχική σημασία στον καθορισμό από το αρμόδιο Δικαστήριο της δυνατότητας του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το εξατομικευμένο προφίλ του κάθε δανειολήπτη, βάσει του οποίου θα γίνεται η ρύθμιση του δανείου.