Οικονομία

Ερωτηματολόγιο για επιχειρηματίες μέσω του συστήματος «Εργάνη»

Ερωτηματολόγιο για επιχειρηματίες μέσω του συστήματος «Εργάνη» Ερωτηματολόγιο για επιχειρηματίες μέσω του συστήματος «Εργάνη»
Ερωτηματολόγιο για επιχειρηματίες μέσω του συστήματος «Εργάνη» Να διαπιστώσει τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρηματιών για ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές δεξιότητες, προσπαθεί να πετύχει το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε απόφαση αναβάθμισης του συστήματος «Εργάνη», μέσω της οποίας θα αποσταλεί στους επιχειρηματίες ερωτηματολόγιο, που θα μπορούν να συμπληρώσουν προαιρετικά.

Οι επιχειρηματίες καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων όπως για παράδειγμα αν μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα παρουσιαστεί στην επιχείρησή τους, η ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας και σε ποιους τομείς. Με το συγκεκριμένο ειδικό ερωτηματολόγιο, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα καταφέρει να καταγράψει τις ανάγκες του κάθε κλάδου για θέσεις εργασίας. Άλλωστε σε κάποια από τα ερωτήματα ζητείται από τους εργοδότες να εστιάσουν σε ποιους τομείς διαπιστώνονται οι πιο μεγάλες ελλείψεις σε εργαζόμενους με δεξιότητες. Στη λίστα με τις δεξιότητες αναφέρονται χαρακτηριστικά η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας, η γνώση ξένων γλωσσών, η αριθμητική και η ψηφιακή ικανότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, καθώς επίσης η δυνατότητα δια βίου μάθησης, η δημιουργικότητα, η εργασία σε ομάδα, η πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα.

Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι θα υπάρχει παρακολούθηση από το υπουργείο Εργασίας των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας. Στόχος είναι να μπορεί να διαπιστωθεί η αποτελεσματική πορεία και το κυριότερο, εάν οι συμμετέχοντες σε αυτά μπορούν σε δεύτερο επίπεδο να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Επίσης, ορίστηκε το χρονικό διάστημα από 1-21 Οκτωβρίου ως η περίοδος που οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, τις ετήσιες καταστάσεις προσωπικού. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράψουν εξαρχής το σύνολο του προσωπικού τους (είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σύστημα «Εργάνη»), αλλά μόνο τις μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει.