Οικονομία

"Θύελλα" αντιδράσεων μετά το "μαχαίρι" στις εξετάσεις απο τον ΕΟΠΥΥ

"Θύελλα" αντιδράσεων μετά το "μαχαίρι" στις εξετάσεις απο τον ΕΟΠΥΥ "Θύελλα" αντιδράσεων μετά το "μαχαίρι" στις εξετάσεις απο τον ΕΟΠΥΥ
"Θύελλα" αντιδράσεων μετά το "μαχαίρι" στις εξετάσεις απο τον ΕΟΠΥΥ Διευκρινίσεις για το "μαχαίρι" στις εξετάσεις των διαγνωστικών κέντρων που θα καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Υγείας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως ο κάθε γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί επιπλέον εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να τις αιτιολογήσει, αφού θα υπόκειται σε έλεγχο για το πόσο συχνά γράφει μια εξέταση.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να γράφεται το τρίπλεξ κάθε πενταετία, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι στατικό, αλλά κάτι που εξελίσσεται. Υποστήριξε δε ότι οι αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων δεν ήταν αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου, αλλά βασίστηκε σε επιστημονικές γνωμάτευσης από τη διεθνή βιβλιογραφία, κάτι που προκάλεσε, ωστόσο, αντιπαράθεση στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση εταιρείας που θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σήμερα έξω από τη Βουλή γιατροί και εργαζόμενοι στα Δημόσια νοσοκομεία διαδήλωναν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην ολομέλεια και προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειρίζεται όλες τις νοσοκομειακές δαπάνες τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Αυτό που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις είναι η πρόβλεπψη για την συμμετοχή ιδιωτών παρόχων Υγείας στην Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων με ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 20%.

Το Δημόσιο θα μετέχει στην εταιρεία με 51%, ενώ το υπόλοιπο 29% θα μπορούν να το κατέχουν φορείς του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, όπως νοσοκομεία.