Οικονομία

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ

Όλος ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ Όλος ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ
Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ Δόθηκε στην δημοσιότητα ο νέος κανονισμός παροχών και λειτουργίας με τις αντιδράσεις να επικεντρώνονται στα νέα κριτήρια για να συνταγογραφούνται προληπτικές εξετάσεις μεσω ΕΟΠΥΥ.

Τι προβλέπει όμως ο νέος αυτός κανονισμός

Με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των δικαιούχων του Οργανισμού, σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει ως σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας.

Ειδικότερα με τον παρόντα Κανονισμό καθορίζονται οι παροχές υγείας σε είδος, η έκταση, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής τους και προσδιορίζονται οι δικαιούχοι των παροχών αυτών, καθώς και ο τρόπος αποζημίωσης της σχετικής δαπάνης.

Ως παροχές υγείας νοούνται:
Παροχές Υγείας σε Είδος:
1. πρόληψη και προαγωγή της υγείας
2. πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας- ιατρική περίθαλψη - διαγνωστικές ιατρικές πράξεις
3. διαγνωστικές εξετάσεις
4. φυσικοθεραπεία - εργοθεραπεία - λογοθεραπεία – ψυχοθεραπεία ενηλίκων
5. φαρμακευτική περίθαλψη
6. οδοντιατρική - στοματολογική περίθαλψη
7. ειδική αγωγή
8. νοσοκομειακή περίθαλψη
9. αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας σε δημόσια νοσοκομεία
10. αποζημίωση μετακίνησης ασθενών
11. εφ άπαξ αποζημίωση τοκετού εκτός νοσοκομειακής δομής- ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
12. νοσηλεία εκτός Ελλάδος
13. αποζημίωση θεραπευτικών μέσων και προθέσεων - πρόσθετη περίθαλψη 14. αποζημίωση λουτροθεραπείας, αεροθεραπείας (Υπό εξέταση σε συνεργασία με τους ΦΚΑ)

Στις ρυθμίσεις των διατάξεων του Κανονισμού υπάγονται οι άμεσα ασφαλισμένοι των Κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών, που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3918/2011, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους επί μέρους κανονισμούς αυτών. Ειδικότερα υπάγονται:

- οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο ασθένειας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.
- οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.
- οι ασφαλιζόμενοι στον κλάδο υγείας του Ο.Γ.Α.
- οι ασφαλιζόμενοι στον Ο.Π.Α.Δ. όπως διαμορφώθηκε με τις διατάξεις του Ν.3655/08 (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Τομέα ΥΔΚΥ)
- οι ασφαλιζόμενοι στον Οίκο Ναύτου.
- οι ασφαλιζόμενοι των κλάδων υγείας του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.
- οι ασφαλιζόμενοι των κλάδων υγείας του Ε.Τ.Α.Α.
- οι ασφαλιζόμενοι των κλάδων υγείας του Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε.
- οι ασφαλιζόμενοι του Κλάδου Υγείας οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού οργανισμού που θα ενταχθεί μελ-λοντικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Τα μέλη οικογενείας όλων των ανωτέρω ασφαλισμένων προσώπων (έμμεσα ασφαλισμένοι) που έχουν την ασφαλιστική ικανότητα

Επιπλέον, ως δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης (εκτός σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού) νοούνται και ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), σύμφωνα με το αρ.182 του ν.4270/2014 και την ισχύουσα νομοθεσία

Η ασφαλιστική ικανότητα ελέγχεται μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υφιστάμενων συστημάτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και η απόκτηση δικαιώματος στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης πιστοποιείται ηλεκτρονικά, με την επίδειξη έγκυρου βιβλιαρίου

Η ιατρική περίθαλψη περιλαμβάνει την εξέταση στο ιατρείο ή στο σπίτι του δικαιούχου, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης, περιλαμβάνει τις ιατρικές πράξεις που είναι αναγκαίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς

Οι θεραπευτές ιατροί υποχρεούνται, πέραν της εξέτασης του ασθενούς, να εκτελούν, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τις παρακάτω κατά ειδικότητα ιατρικές πράξεις, χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου ή του Οργανισμού

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν στο εξής πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Θα παρέχονται και θα αποζημιώνονται υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν προληπτικές και θεραπευτικές δράσεις, ακόμη και προσθετικές αποκαταστάσεις.

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία των ασθενών δικαιούχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα δημόσια νοσοκομεία, αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Σε ασθενείς δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που νοσηλεύονται για πρώτη φορά (δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης), με διάγνωση , ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει με το αντίστοιχο Κ.Ε.Ν. που αφορά στη νεφρική ανεπάρκεια. Οι συνεδρίες της αιμοκάθαρσης που θα απαιτηθούν συμπεριλαμβάνονται στο Κ.Ε.Ν.

Σε ασθενείς νεφροπαθείς – αιμοκαθαιρόμενους, οι οποίοι νοσηλεύονται για ιατρικούς λόγους που αφορούν την πάθησή τους (και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης), ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει το ημερήσιο νοσήλιο συν τα εξαιρούμενα

Σε ασθενείς νεφροπαθείς – αιμοκαθαιρόμενους (που έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης), οι οποίοι νοσηλεύονται για ιατρικούς λόγους που δεν αφορούν την πάθησή τους (π.χ. έμφραγμα , κάταγμα), ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει το ποσόν του Κ.Ε.Ν. που αφορά στην διάγνωση νοσηλείας και την συνεδρία επιπλέον σύμφωνα το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει στους δικαιούχους υπηρεσίες περίθαλψης και παροχών ασθενείας σε είδος εκτός Ελλάδας

Δείτε εδώ όλο τον νέο κανονισμό