Οικονομία

Με σημαντικές ελλείψεις τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης IKA

Με σημαντικές ελλείψεις τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης IKA Με σημαντικές ελλείψεις τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης IKA
Με σημαντικές ελλείψεις τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης IKA Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με αρκετές ελλείψεις στη λειτουργία τους, έχουν συσταθεί από τις 10 Ιανουαρίου έως σήμερα από τη διοίκηση του IKA , 23 Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΚΑ) σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, τα ΓΚΑ έχουν αναλάβει πολύ λίγες αρμοδιότητες, ενώ σημαντικά ζητήματα λειτουργίας του ΙΚΑ, που αφορούν την απονομή συντάξεων, τα έσοδα και την παροχή υπηρεσιών ασθένειας, βρίσκονται εκτός αρμοδιοτήτων τους.

Πιο συγκεκριμένα τα ΓΚΑ συστάθηκαν κατά σειρά στην Κίσσαμο, στην περιοχή του Περάματος στο νομό Ρεθύμνου, στην Ιτέα, στο Καρλόβασι Σάμου, στον Αρχάγγελο Ρόδου, στην Κάρπαθο, στον Άγιο Κήρυκο Σάμου, στην Εύδηλο Σάμου, στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, στην Σκιάθο, στην Κάρυστο, στην Αίγινα, στην Σκόπελο, στον Πόρο, στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, στις Σπέτσες, στην Καλλονή Μυτιλήνης, στο Μαντούδι, στο Μέτσοβο, στην Τήνο, στις Μοίρες Ηρακλείου, στην Πάτμο και στην Άνδρο.

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος πρέπει να τοποθετούν τους υπαλλήλους των ΓΚΑ σε υφιστάμενα τμήματα του υποκαταστήματός τους. Από το εάν οι υπάλληλοι υπηρετούν αποκλειστικά ή εκ περιτροπής στο ΓΚΑ εξαρτάται η υπηρεσία στην οποία θα πρέπει να υπαχθούν.

Σημειώνεται ότι έως τώρα τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που στεγάζονται σε χώρους των οικείων Δήμων, έχουν αναλάβει τις ακόλουθες μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών:
Μητρώο:
*Διαχείριση οθόνης αναζήτησης ασφαλισμένου.
*Απογραφή ασφαλισμένων.
*Μεταβολή των μεταβλητών στοιχείων του μητρώου ασφαλισμένων.
*Θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για τις περιπτώσεις που η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (εκτύπωση σε Α4).
*Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ.
*Αίτηση για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθενείας (ΕΚΑΑ).
*Χορήγηση κωδικού χρήστη (κλειδάριθμου) σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Έσοδα:
*Εκτύπωση του Αποσπάσματος του Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης (ΑΑΛΑ)
*Διαχείριση Λογαριασμού Χρήστη (Οθόνη Διαχείριση Ασφάλειας, αλλαγή συνθηματικού Password).

Υπάρχουν όμως και σημαντικές λειτουργίες που εκκρεμούν. Αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, είναι:

Έσοδα:
*Παραλαβή κάθε αίτησης σχετική με την υπαγωγή στην ασφάλιση, τη συνέχισή της, την αναγνώριση οποιουδήποτε χρόνου διανύθηκε στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καθώς και την προαιρετική ασφάλιση στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑ.
*Εκτύπωση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, για τις περιπτώσεις που δεν απαιτούνται ενέργειες από το υποκατάστημα. Εξαιρούνται οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας για τα δημόσια έργα καθώς και για τα ιδιωτικά τεχνικά έργα.
*Ενημέρωση των οφειλετών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για το ύψος της οφειλής, μέσω της καρτέλας καθυστερούμενων οφειλών και εκτύπωση πίνακα χρεών.

Παροχές Ασθένειας:
*Παραλαβή δικαιολογητικών μέσω της ειδικής οθόνης.
*Παραλαβή δικαιολογητικών και καταχώρηση μέσω της ειδικής οθόνης του αιτήματος για το πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων.

Συντάξεις:
*Παραλαβή αιτημάτων συνταξιοδότησης μέσω της ειδικής οθόνης «Εισερχόμενο Πρωτόκολλο».
*Διαβίβαση αιτημάτων συνταξιοδότησης στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέσω της ειδικής οθόνης «Εξερχόμενο Πρωτόκολλο».
*Παροχή πληροφοριών για την πορεία του συνταξιοδοτικού αιτήματος μέσω της «καρτέλας ασφαλισμένου».
*Πληροφόρηση των ασφαλισμένων για το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσω του λογισμικού των απονομών συντάξεων.
*Εκτύπωση του τριμηνιαίου εκκαθαριστικού συντάξεων και πληροφόρηση των συνταξιούχων για το ύψος του βασικού ποσού σύνταξης, το ύψος των κρατήσεων και τον παρακρατηθέντα φόρο.
*Εκτύπωση βεβαίωσης φόρου.

Διοικητικός Τομέας
*Παραλαβή δικαιολογητικών για τα ΚΕΠΑ μέσω της ειδικής οθόνης.
*Παρακολούθηση της πορείας αίτησης για ΚΕΠΑ μέσω της «καρτέλας ασφαλισμένου ΚΕΠΑ».