Οικονομία

Χορηγούσαν πλαστά βιβλιάρια υγείας του IKA

Χορηγούσαν πλαστά βιβλιάρια υγείας του IKA Χορηγούσαν πλαστά βιβλιάρια υγείας του IKA
Χορηγούσαν πλαστά βιβλιάρια υγείας του IKA Κύκλωμα που διακινούσε πλαστά βιβλιάρια υγείας για ασφαλιστική κάλυψη εξαρθρώθηκε χθες στο IKA Κεραμεικού, σε επιχείρηση στην οποία έλαβε μέρος τόσο η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του ιδρύματος όσο και η αστυνομία.

Τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ Κεραμεικού, καθώς ύστερα από εσωτερικό έλεγχο, βρέθηκαν 471 περιπτώσεις ανανεώσεων βιβλιαρίων ασθενείας, σε ασφαλισμένους που δεν πληρούσαν της προϋποθέσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι αλλοδαποί που κατάφεραν χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά, να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας τους, χωρίς να έχουν καλύψει το όριο ενσήμων που απαιτείται. Η ζημιά για το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ είναι ανυπολόγιστη, καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος των επιδομάτων που λήφθηκαν εξαιτίας των ανανεωμένων βιβλιαρίων υγείας, ούτε της φαρμακευτικής ή νοσηλευτικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε, ούτε των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να έγιναν. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν χτύπησε «κόκκινο» το πρόγραμμα risk analysis που έχει στη διάθεσή του το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έως και επ' αυτοφώρω σύλληψηαλλοδαπού, ο οποίος μετέβη στο υποκατάστημα του Κεραμεικού, για να ζητήσει ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας για φίλο του, επίσης αλλοδαπό. Στον επιτόπιο έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Ο έλεγχος που πραγματοποιείται τώρα, επεκτείνεται και σε προηγούμενα έτη, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει κύκλωμα που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό, με ενδεχόμενη συμμετοχή σε αυτό και υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του ΙΚΑ, καταγγέλλει και καταδικάζει τέτοια φαινόμενα διαφθοράς «από ελάχιστους υπαλλήλους που σπιλώνουν και διαβάλουν τη μεγάλη πλειοψηφία των εντίμων υπαλλήλων του ΙΚΑ, οι οποίοι με περισσή αυτοθυσία εργάζονται πέραν των ανθρώπινων δυνάμεων για να διατηρήσουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας».

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ σημειώνει επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο σύνολό του, το ΟΠΣ ΙΚΑ για την αποκάλυψη και την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς. Επιπρόσθετα, ζητούν «την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στο ΙΚΑ, και ειδικά σε υποκαταστήματα που υπολειτουργούν αποδυναμωμένα από προσωπικό, διευκολύνοντας παραβατικές συμπεριφορές, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση».