Οικονομία

IKA: Εντοπίστηκαν πλαστά Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας

IKA: Εντοπίστηκαν πλαστά Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας IKA: Εντοπίστηκαν πλαστά Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας
Εντείνονται οι έλεγχοι των ΔΑΤΕ μετά τον εντοπισμό από το ΙΚΑ πλαστών IKA: Εντοπίστηκαν πλαστά Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Περιορισμό της χορήγησης Δελτίων Ασφαλιστικής Ταυτότητας και Εισφορών (ΔΑΤΕ) προωθεί το IKA, για να τηρηθεί η ασφαλής και ορθολογική διαδικασία διαχείρισης. Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του Ιδρύματος διαπιστώθηκαν περιπτώσεις χορήγησης ΔΑΤΕ, ακόμα και περισσότερα του ενός στον ίδιο ασφαλισμένο ταυτόχρονα, χωρίς να προκύπτει σαφώς ο λόγος.

Μάλιστα, βρέθηκαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που κατέθεσαν σε υπηρεσίες του ΙΚΑ ένσημα επικολλημένα σε πλαστά ΔΑΤΕ. Οι διαφορές σε σχέση με τα γνήσια εντοπίζονται στα εξής:

*Το χαρτί τους είναι ελαφρώς πιο εύκαμπτο.

*Είναι υποδεέστερη η ποιότητα της εκτύπωσης

*Έχουν ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις

*Δεν έχουν αριθμό ασφαλείας ή είναι εκτυπωμένος σε διαφορετική θέση.

Η διοίκηση του Ιδρύματος εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως συντάξεων και ανακεφαλαίωσης, ειδικά όταν επεξεργάζονται μη ανακεφαλαιωμένα ΔΑΤΕ, να εξετάζουν και την γνησιότητά τους. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, προτείνεται να ζητούνται από τους υπαλλήλους πληροφορίες από την υπηρεσία Μητρώου, που φέρεται να τα έχει χορηγήσει. Εάν κρίνεται αναγκαίο να αποστέλλονται για έλεγχο πραγματικής απασχόλησης στην αρμόδια υπηρεσία εσόδων, ώστε να ελέγχεται και η γνησιότητα των ενσήμων που έχουν επικολληθεί. Σε περίπτωση εντοπισμού αξιόποινης συμπεριφοράς πρέπει άμεσα να γνωστοποιείται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνονται οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για να χορηγούν ΔΑΤΕ μόνο στις εξής περιπτώσεις:

*Καταχώρηση χρόνου ασφάλισης που περιλαμβάνεται σε ΠΕΕ για περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/2001.

*Απεικόνιση της ασφάλισης προσώπων μη ενταγμένων στην ΑΠΔ (φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες κτλ).

*Καταχώρηση χρόνων ασφάλισης βάσει αποφάσεων αναγνώρισης (τέκνων, σπουδών κλπ), ή προαιρετικής ασφάλισης του ν. 4075/2012, οι οποίες δεν διεκπεραιώνονται μέσω του ΟΠΣ / ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις η χορήγηση των ΔΑΤΕ θα πρέπει να εγκρίνεται από το διευθυντή του οικείου υποκαταστήματος, ο οποίος, όπως και ο αρμόδιος υπάλληλος θα τα υπογράφει, θέτοντας την στρογγυλή σφραγίδα του υποκαταστήματος και την ημερομηνία χορήγησης. Στο τμήμα μητρώου θα τηρείται επ' αόριστο «Βιβλίο χορηγούμενων ΔΑΤΕ», στο οποίο θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα εξής:

-        Τα στοιχεία του ασφαλισμένου (ΑΜΑ, ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο)

-        Ο αριθμός ασφαλείας που φέρει παραπλεύρως το ΔΑΤΕ

-        Ο λόγος χορήγησης (πχ καταχώρηση ΠΕΕ, δασεργάτης)

-        Η ημερομηνία χορήγησης

-        Τα στοιχεία του υπαλλήλου που το χορήγησε (σφραγίδα – υπογραφή).

Τονίζεται ότι δεν θα χορηγούνται ΔΑΤΕ για επικόλληση ενσήμων, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο παρέμειναν στη διάθεση των εργοδοτών, μετά την αποχώρηση των εργαζομένων.