Οικονομία

Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης κατα 12 λεπτά και επιδότηση 0,35 ευρώ το λίτρο

Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης κατα 12 λεπτά και επιδότηση 0,35 ευρώ το λίτρο Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης κατα 12 λεπτά και επιδότηση 0,35 ευρώ το λίτρο
Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης κατα 12 λεπτά και επιδότηση 0,35 ευρώ το λίτρο Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης η οποία θα ισχύσει για τη διάθεση του από 15 Οκτωβρίου ως 30 Απριλίου. Το πετρέλαιο θα πωλείται φθηνότερο από πέρσι κατά 12 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ μεγάλη μείωση θα έχουν όσοι πάρουν το επίδομα πετρελαίου

Η τροπολογία που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μείωση κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, στα 1,13 ευρώ το λίτρο από 1,25 ευρώ το λίτρο.

Για παράδειγμα για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης το κόστος προμήθειας του πετρελαίου πέφτει στα 80 λεπτά το λίτρο, που είναι χαμηλότερο και από αυτό πριν την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, το 2011 .Η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο, η οποία θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ετσι για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η μείωση της λιανικής τιμής θα είναι 47 λεπτά το λίτρο

Οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα επιδοτηθούν για τους δικαιούχους του επιδόματος είναι:

Από 750 έως 3.000 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
Από 450 έως 1.800 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.
Από 240 έως 960 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας από 150 έως 600 λίτρα για όσους κατοικούν στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, σε Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού.

Το επίδομα θέρμανσης σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν πέρσι θα πάρουν

Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.