Οικονομία

Η Τρόικα ζητά νέα μείωση στις συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων και του ΕΚΑΣ

Η Τρόικα ζητά νέα μείωση στις συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων και του ΕΚΑΣ Η Τρόικα ζητά νέα μείωση στις συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων και του ΕΚΑΣ
Η Τρόικα ζητά νέα μείωση στις συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων και του ΕΚΑΣ Η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα όπως όλα δείχνουν, αποφασισμένη να ανοίξει εκ νέου αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που θα φέρουν νέο «μαχαιρι» στις συντάξεις και τα εφάπαξ, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Η κυβέρνηση βασίζει τις ελπίδες της στην έκθεση του ΚΕΠΕ, αλλά και στις αναλογιστικές μελέτες κάθε Ταμείου, με την ελπίδα ότι δεν θα αναδεικνύουν ότι το σύστημα βρίσκεται στα όριά του

Η κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινες γραμμές σε μείωση συντάξεων και όρια ηλικίας ενώ έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι πολιτικά δεν θα μπορεσει να τις διαχειριστεί. Η Τρόικα ωστόσο φαίνεται να μην συμμερίζεται τις κυβερνητικές ανησυχίες, καθώς θεωρεί ότι προέχει η βιωσιμότητα των Ταμείων, έστω και αν χρειαστεί να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Ταυτόχρονα, οι δανειστές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μελετών αποσκοπεί στο να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, με στόχο να αποφευχθεί η λήψη δύσ κολων αποφάσεων.

Πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει και απαιτείται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που σημαίνει δύο πράγματα: Αφενός μικρή αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, αφετέρου μειώσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία που βρίσκονται σε ασφυξία. Κατά συνέπεια, με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα για να διασωθεί το ασφαλιστικό μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αν ισχύσουν διαδοχικά όλες αυτές οι μειώσεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.