Οικονομία

Επίσημα «ψαλίδι» στο πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση απευθείας στην αντλία

Επίσημα «ψαλίδι» στο πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση απευθείας στην αντλία Φωτογραφία: EUROKINISSI
Επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης με τροπολογία «σκούπα» στη Βουλή.

Επιδότηση 20 λεπτών το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης έως και το τέλος του χρόνου αποφάσισε η κυβέρνηση. Μετά από διαβούλευση ημερών το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία να μην επικαιροποιείται κάθε μήνα, αλλά σε πρώτη φάση να οριστεί για την περίοδο έως το τέλος του χρόνου και τότε το μέτρο να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι από 15.10 έως 31.12.2022 «επιδοτείται , από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο».

Επιπλέον προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης ή και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική έκθεση , με την έκπτωση 20 λεπτών (+ΦΠΑ) «αντιμετωπίζεται η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που επιβαρύνει ιδιαιτέρως νοικοκυριά και επαγγελματίες, και ακόμη περισσότερο εκείνους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι δεν δύνανται να καταβάλλουν μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος τους για την αγορά του.

Η συγκεκριμένη επιδότηση θα συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο, καθώς η αρχική τιμή πριν την επιδότηση αναμένεται να φτάσει κοντά στο 1,60 ευρώ το λίτρο.

Εισφορά αλληλεγγύης

Καταργείται για όλους και για όλα τα εισοδήματα από το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021. Ειδικότερα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων. Από την 1 Ιανουαρίου 2023, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από 22 ευρώ έως και 676 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Σημαντική ανάσα θα πάρουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες οι οποίοι θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα:

  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ' ελάχιστον τριών μηνών εντός του έτους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.