Οικονομία

Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά πάνε για τη β’ φάση της διαπραγμάτευσης

Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά πάνε για τη β’ φάση της διαπραγμάτευσης
Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά πάνε για τη β’ φάση της διαπραγμάτευσης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με ανοιχτά όλα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα, θα προσέλθει το υπουργείο Εργασίας στη β’ φάση της διαπραγμάτευσης, όταν αυτή ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου.

Ακόμα και κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα, μπορεί η συζήτηση να επικεντρώθηκε στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων», αλλά και εκεί καταγράφηκε μια «μη συμφωνία» που αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο για Ταμεία, όσο και για το Δημόσιο. Μπορεί η τρόικα να… άκουσε, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας για τις βασικές παραμέτρους της νέας ρύθμισης, που υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να φτάνει ως και τις 100 δόσεις, αλλά σίγουρα δεν συμφώνησε.

Βέβαια, δεν διαφώνησε κιόλας, αλλά το γεγονός ότι δεν έγινε το σχέδιο της νέας ρύθμισης, αποδεκτό ως έχει, αφήνει πεδίο για πολλές ερμηνείες. Επίσης, η τρόικα ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να υπάρχει εμπλοκή των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια». Συνεπώς, η συνολική ελληνική πρόταση δεν βρήκε την ανταπόκριση που θα ήθελε η κυβέρνηση…

Παράλληλα, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στην επαναφορά του θέματος των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Οι άλλες δύο πλευρές (ΕΚΤ και ΕΕ), δείχνουν πιο συγκαταβατικές, όχι όμως και το ΔΝΤ που απαιτεί να έρθει νόμος που θα θεσμοθετήσει τις όποιες αλλαγές έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται, ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Στο σκέλος των αλλαγών στο ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά φαίνεται ξεκάθαρα ότι θέλει να κερδίσει χρόνο, μεταφέροντας τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές σε όρια συνταξιοδότησης ή σε μειώσεις συντάξεων για το τέλος του 2015, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Επίσης, έως τότε θα έχει φανεί η όποια επίδραση θα έχει στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης η εφαρμογή του νέου νόμου (3863/2010), ο οποίος καθορίζει την ύπαρξη της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και θεσπίζει ως επιπρόσθετη, την αναλογική σύνταξη, που εξαρτάται από τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου, στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. 

Πάντως, ακόμα και η πλέον αισιόδοξη καταγραφή της πορείας των ασφαλιστικών ταμείων για το 2015, μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δεν αφήνει πολλά περιθώρια: Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), αναμένεται να καταγράψουν το 2015 έλλειμμα που θα φτάσει τα 474 εκατ. ευρώ. Έτσι και αλλιώς για φέτος το αντίστοιχο έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα εκτοξευθεί στα 1,180 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζουν να έχουν λιγότερα έσοδα, σε σχέση με τις δαπάνες που καλούνται να καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις. Και η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνεται στο εξής αποδεκτό…