Οικονομία

Το ΙΚΑ πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις

Το ΙΚΑ πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις
Το ΙΚΑ πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα135.576 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη.

Μάλιστα, κάνει λόγο για βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έως και σήμερα. Η βελτίωση ερμηνεύεται αρχικά ότι από τις 63.075 εκκρεμούσες απλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ που υπήρχαν το Μάρτιο του 2014, σήμερα εκκρεμούν 57.934, δηλαδή μέσα ένα επτάμηνο περιορίστηκαν κατά 5.141 οι κύριες συντάξεις που ακόμα δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Ανάλογου επιπέδου... βελτίωση συντελέστηκε και στις επικουρικές συντάξεις, που από  τις 71.497 απλές επικουρικές συντάξεις ασφαλισμένων μόνο στο ΙΚΑ, σήμερα εκκρεμούν 66.917, δηλαδή 4.580 λιγότερες. Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο εκκρεμούσαν 11.146 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και σήμερα εκκρεμούν 10.725, δηλαδή 421 λιγότερες, μόλις.

Η διοίκηση του Ιδρύματος βέβαια παραδέχεται ότι όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν «μέσα σε συνθήκες δυσμενείς, λόγω της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής». Πάντως, σύμφωνα με το ΙΚΑ «τα προαναφερόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το συνολικό πλήθος των εκκρεμουσών συντάξεων μειώνεται σταθερά.
Επίσης, επισημαίνεται ότι υπάρχει πληθώρα Υποκαταστημάτων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, που εκδίδουν συντάξεις σε εύλογους χρόνους, από 3 έως 6 μήνες».

Το ΙΚΑ θεωρεί ότι στο να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση θα βοηθήσει ο σχεδιασμός που υλοποιείται και αφορά την αύξηση των υποκαταστημάτων απονομής και ταυτόχρονα τη λειτουργία ήδη 60 κέντρων έκδοσης προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος το πλήθος των αιτήσεων για τις συντάξεις γήρατος έχει ως εξής: το 2012 υποβλήθηκαν 58.056 αιτήσεις, το 2013 υποβλήθηκαν 36.751 αιτήσεις, και το 8μηνο του 2014 έχουν υποβληθεί 23.699 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Βέβαια, συνήθως οι περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται κατά τους τελευταίους μήνες κάθε έτους, άρα ίσως τελικά η διοίκηση του ΙΚΑ να διαψευστεί ως προς την εκτίμηση ότι το πλήθος των αιτήσεων «βαίνει μειούμενο»
Σε κάθε περίπτωση προτρέπονται οι ασφαλισμένοι «να προσέρχονται 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους στα 60 νέα Υποκαταστήματα που εκδίδουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την έκδοση της τελικής απόφασης συνταξιοδότησής τους, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής τους».