Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Νέα ταλαιπωρία για όσους παίρνουν επιδόματα ή πήραν αποζημίωση απόλυσης

ΕΝΦΙΑ: Νέα ταλαιπωρία για όσους παίρνουν επιδόματα ή πήραν αποζημίωση απόλυσης ΕΝΦΙΑ: Νέα ταλαιπωρία για όσους παίρνουν επιδόματα ή πήραν αποζημίωση απόλυσης
ΕΝΦΙΑ: Νέα ταλαιπωρία για όσους παίρνουν επιδόματα ή πήραν αποζημίωση απόλυσης Δεν θα δουν την έκπτωση ή απαλλαγή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όλοι οι δικαιούχοι εκπτώσεων ή απαλλαγών, καθώς, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις, η νέα παρτίδα με τις εκπτώσεις, που θα ανέβει τελικά στο taxisnet τη Δευτέρα, θα αποκλείει, όσους υπερέβησαν το εισοδηματικό όριο λόγω της είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων ή αποζημίωσης απόλυσης.

Όπως φαίνεται το σύστημα δεν μπορεί αυτόματα να διαχωρίσει τα επιδόματα, άρα, θα χρειαστεί ο φορολογούμενος να δηλώσει και να αποδείξει στην εφορία ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από επιδόματα αφορολόγητα ή έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες παροχές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ για την έκπτωση του 50% ή 12.000 ευρώ για την πλήρη απαλλαγή, αλλά εισέπραξαν μέσα στο 2013 κοινωνικά επιδόματα ή αποζημίωση απόλυσης θα πληρώσουν φουσκωμένο λογαριασμό τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, ώστε να τους επιστραφούν ή να συμψηφιστούν τα χρήματα.

Πως θα δείτε τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές απο τον ΕΝΦΙΑ

Οι υπόλοιποι, δηλαδή, όσοι δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά όρια, θα μπορούν να τυπώσουν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα θα ανέβουν στο σύστημα και τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση του 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ όσοι πρέπει να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 ή το Ε1 θα περιμένουν και εκείνοι τον Δεκέμβριο. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στην "Ημερησία", αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων, αλλά και μείωσης των αντικειμενικών αξιών πριν το 2017, όπως είναι προγραμματισμένο.

"Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω της κρίσης στην αγορά των ακινήτων. Ωστόσο αν οι συνθήκες αρχίσουν σταδιακά να αλλάζουν προς το καλύτερο, τότε είναι πιθανό να φτάσουμε στο στόχο πριν από τα προβλεπόμενα. Όπως και στην περίπτωση της μείωσης των υπόλοιπων φορολογικών συντελεστών παραπάνω έτσι και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να επιτευχθεί έχοντας κατά νου την διατηρησιμότητα του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα", είπε χαρακτηριστικά ο Γκ. Χαρδούβελης.