Οικονομία

Πως θα γίνεται η πληρωμή των ιδιωτικών κλινικών απο τον ΕΟΠΥΥ

Πως θα γίνεται η πληρωμή των ιδιωτικών κλινικών απο τον ΕΟΠΥΥ (φωτό :ΑΠΕ) Πως θα γίνεται η πληρωμή των ιδιωτικών κλινικών απο τον ΕΟΠΥΥ (φωτό :ΑΠΕ)
Πως θα γίνεται η πληρωμή των ιδιωτικών κλινικών απο τον ΕΟΠΥΥ Την αλλαγή του τρόπου κατανομής του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικες κλινικες ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βοριδης.Η υπουργική απόφαση αναμενεται να εκδοθεί σήμερα θα καθορίζει τα ποιοτικά κριτήρια με τα οποία θα κατανέμεται το κονδύλι για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ανα ιδιωτική κλινική.

Τα κριτηρια για τις πληρωμές των ιδιωτικών κλινικών απο τον ΕΟΠΥΥ που ανακοίνωσε ο κ.Βορίδης ειναι τα εξης: α) η ποιοτητα των υποβολων των παραστατικων απο καθε κλινικη προς τον ΕΟΠΥΥ, β) ποιοτητα νοσηλευτικου εργου με βασικη παραμετρο αξιολογησης τις επανεισαγωγες, γ) επαρκεια υπηρεσιων κλινικης με βαση τον αριθμο των ενεργων ιατρικων ειδικοτητων, δ) βαρυτητα περιστατικων που αντιμετωπιζει καθε κλινικη, ε) υποδομη σε μοναδες εντατικης θεραπειας και αυξημενης φροντιδας, στ) υποδομες γενικα και εξοπλισμος.

Για καθε ενα απο τα κριτηρια που πληρει καθε κλινικη θα «κερδιζει» ποντους καθως αντιστοιχουν σε συγκεκριμενο ποσοστο, πχ η ποιοτητα των υποβολων 30%, η ποιοτητα του νοσηλευτικου εργου 25%, εκεινη της επαρκειας κλινικης 10%, η βαρυτητα περιστατικων 20%, η υποδομη σε μεθ 20% και των γενικων υποδομων 5%.

«Αυτος ο τροπος αξιολογησης βαζει σε διαδικασια ανταγωνισμου τους ιδιωτες της υγειας. Διατηρουμε την κατανομη ανα παροχο εισαγοντας συντελεστες στις 140 ιδιωτικες κλινικες της χωρας», ειπε ο κ. Βορίδης.

Το 2013 εγιναν 440.000 νοσηλειες ασφαλισμενων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικες κλινικες. Η κλειστη δαπανη που εχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για τις νοσηλειες ειναι 235 εκατ ευρω. Το πρωτο εξαμηνο του ετους υπολογιζεται οτι εχει γινει υπερβαση κατα 55 εκατ ευρω στις νοσηλειες των ασφαλισμενων.