Διεθνή

Λαπίντ: Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, είναι εφικτή

Λαπίντ: Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, είναι εφικτή Φωτογραφία: EPA/ ABIR SULTAN
Ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης ζήτησε να παραμεριστούν τα πολιτικά συμφέροντα.

Τα πολιτικά συμφέροντα πρέπει να μπουν στην άκρη, προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι, τόνισε ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ.

«Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για τους ομήρους και καμιά πολιτική διαδικασία, ούτε καμιά πολιτική αναταραχή δεν πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία για τους ομήρους. Οφείλουμε να τους γυρίσουμε πίσω στα σπίτια τους», τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά συμφέροντα θα πρέπει να μπουν στην άκρη για τον λόγο αυτόν. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό», υπογράμμισε.

«Θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τους ομήρους. Είναι εφικτή. Μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία για τους ομήρους και οφείλουμε να το πράξουμε», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Καταγγέλλοντας τη Χαμάς, τόνισε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη της συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση την 1η Σεπτεμβρίου ότι η Χαμάς σκότωσε έξι ομήρους, εκ των οποίων ένας ήταν Αμερικανός, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέτεινε περαιτέρω τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται μια νέα συμβιβαστική πρόταση «με στόχο να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, συγκεκριμένα με την Αίγυπτο και το Κατάρ, για αυτά που θα περιέχει η πρόταση», ανέφερε. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι η πρόταση αυτή θα επιτρέψει στα μέρη να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία», συμπλήρωσε.