Οικονομία

Πως θα γίνει η ρύθμιση στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια

Πως θα γίνει η ρύθμιση στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια Πως θα γίνει η ρύθμιση στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια
Πως θα γίνει η ρύθμιση στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια Χθες ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης για να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην διάρκεια της παρουσίασης του νομοθετικού πλαισίου για τις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών τόνισε ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία εκτιμάτε ότι προσεγγίζουν στα 27 δισ.€, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και ήδη έχουν γίνει επαφές με δυο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι προτάσεις που μελετώνται για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αφορούν την υιοθέτηση πρακτικών αποπληρωμής χρεών που ακολουθούνται διεθνώς όπως είναι το «balloon mortgage» που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, και το split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά θα προβλέπει:

- αρχικά την επανεκτίμηση της αξίας του ακινήτου δεδομένου ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές στην αγορά. Με βάση την επανεκτίμηση αυτή θα διαχωρίζεται το δάνειο σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος θα λαμβάνει υπόψη του την τρέχουσα αξία του ακινήτου και θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του δανείου που είχε πάρει ο δανειολήπτης. Για το κομμάτι αυτό θα συνάπτεται μια νέα σύμβαση με το τρέχον επιτόκιο αλλά με μικρότερη δόση καθώς το πόσο της οφειλής θα έχει μειωθεί π.χ κατά 30%.Το μέρος αυτό του δανείου θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα.

- Το υπόλοιπο κομμάτι του αρχικού κεφαλαίου που θα αφαιρείται, θα παγώνει, και η αποπληρωμή του θα μετατίθεται σε βάθος χρόνου ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος της δεκαετίας. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί εάν το ποσό αυτό θα τοκίζεται ή όχι στο διάστημα που θα έχει παγώσει η καταβολή του από τους δανειολήπτες. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση με βάση την αξία του ακινήτου που θα έχει διαμορφωθεί την δεδομένη στιγμή.

Πάντως, σύμφωνα με μοντέλα και παραδοχές που έχουν εξεταστεί η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων εκτιμάτε ότι θα σημειωθεί το 2020 ενώ βελτίωση της αγοράς θα έρθει μετά το 2023.

Στην Βουλή η τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Κατατέθηκε στη Βουλή με την μορφή τροπολογίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Η ρύθμιση αφορά περί τις 180.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος -165.000 που ωφελούνται είναι μικρές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων η ρύθμιση προβλέπει:

- Τη δυνατότητα «κουρέματος» μέχρι και 50% σε κεφάλαιο, τόκους, και προσαυξήσεις δανείων ωστόσο τον τελικό λόγο για το τι θα περιλαμβάνει το «κούρεμα» θα έχουν αποκλειστικά οι τράπεζες.

Πάντως, όλες οι επιχειρήσεις όπως είπε ο κύριος Δένδιας θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα ενώ παράλληλα θα διασωθούν τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Στις ρυθμίσεις θα μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις .Η υποβολή αιτήματος για υπαγωγή θα μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί όμως ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Ιουνίου 2014.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν όσοι θελήσουν να ενταχθούν είναι:

- Κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. Ευρώ

- Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή έχουν παραιτηθεί από αυτή

- Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους- Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα

- Δεν έχουν καταδικαστεί οι φορείς των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και τα χρέη της κακής Αγροτικής Τράπεζας -ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ- αλλά και τα χρέη με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου. Ο δανειολήπτης που έχει ταυτοχρόνως υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία στην περίπτωση που ενταχθεί στις ρυθμίσεις θα έχει ένα επιπλέον «μπόνους» 20% στο κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.