Οικονομία

«Κλείδωσε» η μείωση των επιτοκίων στο 3,5%: Τι θα αλλάξει για τους Έλληνες δανειολήπτες

«Κλείδωσε» η μείωση των επιτοκίων στο 3,5%: Τι θα αλλάξει για τους Έλληνες δανειολήπτες
Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φαίνεται πως έχει «κλειδώσει»: Πόσο θα επηρεάσουν τους Έλληνες δανειολήπτες οι σημερινές αποφάσεις

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη, με τους επενδυτές ωστόσο να παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει ο πληθωρισμός για την παραπαίουσα οικονομία της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούνιο, ενώ πολλοί αξιωματούχοι έχουν ήδη υποστηρίξει μια ακόμη μείωση - γεγονός που υποδηλώνει ότι η συζήτησή τους είναι πιθανό να επικεντρωθεί στο πόσο γρήγορα πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η πιθανότερη έκβαση της σημερινής συνεδρίας είναι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να επιμείνει στο συνηθισμένο αφήγημα πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη μείωση τον Οκτώβριο, ακόμη και αν κάποιες συντηρητικές φωνές ζητούν πιο αργή χαλάρωση.

«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα σε τυχόν σημάσια σχετικά με τη μελλοντική πορεία των μειώσεων των επιτοκίων, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μια ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης ήδη από τον Οκτώβριο», δήλωσε ο οικονομολόγος της Santander Antonio Villarroya.

Οι πιο επιφυλακτικοί, κυρίως από τον νότο, είναι πιθανό να ισχυριστούν πως ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται και - με τον πληθωρισμό σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 2,2% - τα επιτόκια της ΕΚΤ περιορίζουν πλέον την ανάπτυξη πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.

Τι θα αλλάξει για τους Έλληνες δανειολήπτες

Η σημερινή μείωση δεν θα φέρει ιδιαίτερες... συγκινήσεις στους Έλληνες δανειολήπτες καθώς οι τράπεζες έχουν παγώσει τα στεγαστικά επιτόκια μεταξύ 2,70% - 2,85% εφόσον το επιτόκιο αναφοράς είναι το euribor ή στο 3,30% εάν το επιτόκιο αναφοράς είναι αυτό της ΕΚΤ.

Με δεδομένο ότι το euribor διαμορφώνεται τώρα στο 3% περίπου και το επιτόκιο αναφοράς ακόμη και μετά τη μείωση της ΕΚΤ είναι σήμερα 4%, τα επιτόκια αυτά είναι φθηνότερα από τα επίσημα επιτόκια βάσης και άρα δεν μεταβάλλονται.

Όσα νέα στεγαστικά δάνεια είναι εξαρχής με κυμαινόμενο επιτόκιο - περίπου το 10% των νέων εκταμιεύσεων - θα δουν άμεσα τη μείωση του 0,25.

Μικρή ελάφρυνση θα δουν και όσοι έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν ως βάση αναφοράς το euribor και έτσι η μείωση θα αποτυπωθεί άμεσα.