Οικονομία

Στα όρια της κατάρρευσης το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων

Στα όρια της κατάρρευσης το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων Στα όρια της κατάρρευσης το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων
Στα όρια της κατάρρευσης το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων Απο το Βασίλη Αγγελόπουλο Το ΕΤΑΤ καταρρέει συμπαρασύροντας τις συντάξεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. Τα αποθεματικά του ταμείου έχουν περιοριστεί δραματικά, οι εθελούσιες που έχουν πραγματοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν αυξήσει τις δαπάνες για χορήγηση συντάξεων και το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των συνταξιούχων, το ταμείο να είναι βιώσιμο μόλις για μία τριετία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση του Ταμείου έχει στη διάθεσή της μελέτη, στην οποία προτείνεται ως λύση για τη βιωσιμότητα του ταμείου, η περικοπή των συντάξεων κατά 30%.

Σε πρώτη φάση το ΕΤΑΤ χορηγεί συντάξεις σε περίπου 3.500 συνταξιούχους, οι οποίοι κατά μέσο όρο, μετά τις περικοπές που υπέστησαν από το 2010 και μετά, εισπράττουν από 1.200 έως 1.500 ευρώ το μήνα. Λόγω PSI, το ταμείο υπέστη «κούρεμα» αποθεματικών, με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 360 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι τα αποθεματικά του ταμείου είχαν τοποθετηθεί σε προθεσμιακό λογαριασμό και παρόλ' αυτά «κουρεύτηκαν» μαζί και με τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα... Σήμερα, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της νέας διοικητή του Ταμείου κ. Χαρίση, κατά την παρουσίασή της στη Βουλή, δεν υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο μειώνονται διαρκώς, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα πραγματοποιούν εθελούσιες εξόδους, με συνέπεια να μειώνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα να αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η τελευταία εθελούσια που πραγματοποίησε η Alpha Bank, οδηγεί εκτός εργασίας, περίπου 2.200 άτομα, με αρκετούς από αυτούς να καταλήγουν στο ΕΤΑΤ, έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ο σχετικός νόμος, υποχρεώνει τις τράπεζες που πραγματοποιούν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, να χρηματοδοτούν το ΕΤΑΤ, με το ανάλογο ποσό για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε πρόσθετες συνταξιοδοτήσεις. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να εκπονηθούν σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες, για κάθε περίπτωση εθελούσιας ξεχωριστά. Μετά από επίμονες προσπάθειες των συνταξιούχων, κατέστη δυνατό το υπουργείο Εργασίας να υπογράψει σχετική απόφαση και να δώσει το πράσινο φως για να πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες. Μόνο που το ανάλογο κονδύλι θα πρέπει να εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών και κάπου εκεί η διαδικασία έχει κολλήσει...