Οικονομία

Μείωσαν ακόμη και την κύρια σύνταξη στους συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας

Μειώσαν ακόμη και την κύρια σύνταξη στους συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας Μειώσαν ακόμη και την κύρια σύνταξη στους συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας
Μείωσαν ακόμη και την κύρια σύνταξη στους συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, υπέστησαν περικοπή 5,2% από το ΕΤΕΑ, όχι μόνο για την επικουρική, αλλά και για την κύρια σύνταξή τους. Πρόκειται για περίπου 1.500 περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Απρίλιο του 2006 και με  βάση τον νόμο 3863/2010, μεταφέρθηκαν από το παλαιό ΤΕΑΠ – ΕΤΕ, στο νεοσύστατο ΕΤΕΑ, με τη δέσμευση ότι θα καταβάλλονται οι ίδιες παροχές.

Μόνο που ειδικά αυτοί οι συνταξιούχοι, έπαιρναν από το ΤΕΑΠ – ΕΤΕ, τόσο κύρια όσο και επικουρική σύνταξη. Συνεπώς το ΕΤΕΑ, έστω και κατ' εξαίρεση, χορηγούσε τις ίδιες κύριες και επικουρικές συντάξεις έως τώρα σε αυτούς τους 1.500 συνταξιούχους. Έτσι, η περικοπή κατά 5,2% που εφαρμόστηκε τον Ιούλιο, αφορούσε το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, ανεξάρτητα εάν αφορούσαν μαζί με επικουρική και την κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, υπέστησαν έτσι μειώσεις στις συντάξεις τους που κυμαίνονται στα επίπεδα των 80 – 90 ευρώ το μήνα. Στο ενδεχόμενο που ακολουθήσει νέα περικοπή έως 10% στις επικουρικές συντάξεις στις αρχές του νέου έτους, λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τότε θα αναγκαστούν να υποστούν ακόμα μία περικοπή που μπορεί να αγγίξει και τα 200 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει η ερμηνεία της διάταξης, η συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα υφίστανται περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, κάθε φορά που το ΕΤΕΑ θα καταγράφει ελλείμματα.

Σημειώνεται ότι αύριο, οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9:30 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση, Στη συνέχεια, από το αποτέλεσμα της όποιας συνάντησης θα εξαρτηθεί εάν θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τα γραφεία του ΕΤΕΑ, που βρίσκονται στην οδό Φιλελλήνων.