Οικονομία

Η τρόικα ανοίγει το ασφαλιστικό

Η τρόικα ανοίγει το ασφαλιστικό
Η τρόικα ανοίγει το ασφαλιστικό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να ανοίξει το ασφαλιστικό με επίκεντρο τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης (15αετία) για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, αλλά και τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

 Οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, συγκλίνουν στο ότι, αναμένεται κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου χρόνου συνταξιοδότησης από την 15αετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα, στην 20αετία (6.000 Ημέρες Ασφάλισης). Επίσης, στην «πρώτη γραμμή» της διαπραγμάτευσης μπαίνουν οι περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, κάτω των 62 ετών. Αυτές είναι οι περιπτώσεις των μητέρων με ανήλικο τέκνο, των παλαιών ασφαλισμένων (έναρξη ασφάλισης πριν από το 1983), των εργαζόμενων σε πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, των ένστολων, των ΑμεΑ και των εργαζόμενων σε επαγγέλματα με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εργασίας, προσπαθεί να στρέψει τη διαπραγμάτευση στη διαδικασία ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ήδη έχει ξεκινήσει, με την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες σκέψεις θέλουν το ΙΚΑ να μετατρέπεται σε υπερ – ταμείο και σε αυτό να ενσωματώνονται επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) και ταμείο εφάπαξ (ΤΠΔΥ).

NETWORK