Οικονομία

Αυξάνονται τα επιτόκια δανείων «ασπίδα» για τις δόσεις στεγαστικών το «πάγωμα» ποια μπαίνουν στη μέγγενη

eurokinissi eurokinissi
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια κατα 25 μονάδες βάσης μια κίνηση με σκοπό το φρενάρισμα του πληθωρισμού στην Ε.Ε

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανακοινωθεί σήμερα μία ακόμη αύξηση, κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια των δανείων με αποτέλεσμα την εκ νέου αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, εκείνο που δείχνει να προκαλεί ανησυχία στην ΕΚΤ είναι ο υψηλός δομικός πληθωρισμός που στο 5,3%, λόγο χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ. Το βασικό επιχείρημα για τη συνέχιση ανόδου των επιτοκίων είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός , εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.

Ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων είναι διπλάσιος του ρυθμού που συνάδει με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε σημαντικά τον Μάιο με την οικονομία ωστόσο των 20 χωρών – μελών να έχει εισέλθει σε ύφεση, κάτι που ενισχύει το σενάριο ότι πλησιάζει το τέλος του ταχύτερου κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ.

Στην χώρα μας όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να έχουν νέες αυξήσεις στη μηνιαία τους δόση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη, όπως και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, έχουν προχωρήσει σε «πάγωμα» των επιτοκίων για ένα χρόνο στα επίπεδα που ήταν κατά την 31η Μαρτίου. Επομένως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώνει η ΕΚΤ.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά από τον Ιούλιο του 2022.