Οικονομία

«Φωτιές» στα εργασιακά άναψε ο ΣΒΒΕ

«Φωτιές» στα εργασιακά άναψε ο ΣΒΒΕ (φωτό:ΑΠΕ) «Φωτιές» στα εργασιακά άναψε ο ΣΒΒΕ (φωτό:ΑΠΕ)
«Φωτιές» στα εργασιακά άναψε ο ΣΒΒΕ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υπόμνημα προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, απέστειλε ο πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, με το οποίο ζητάει αλλαγές σε μια σειρά από σημαντικά εργασιακά ζητήματα, όπως είναι η πενθήμερη απασχόληση, οι υπερωρίες και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, στο υπόμνημά του ο ΣΒΒΕ συμπυκνώνει αποφάσεις του ΔΣ του Συνδέσμου, που εστιάζουν στα εξής θέματα:

*Πενθήμερη απασχόληση: Οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδος επιθυμούν τη θεσμοθέτηση της εργασίας κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας.

*Υπερωρίες: Ο ΣΒΒΕ επιθυμεί να αυξηθούν οι υπερωρίες σε ετήσια βάση σε 120 ώρες. Σημειώνεται ότι σήμερα, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, οι 120 ώρες ετησίως ισχύουν μόνο για μη βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ανάλογα με την κατηγορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση από 25 έως 30 ώρες το εξάμηνο, σύμφωνα με σχετική κοινή υπουργική απόφαση, των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Ουσιαστικά, δηλαδή ο ΣΒΒΕ ζητάει διπλασιασμό του ανώτατου ορίου υπερωριακής απασχόλησης για τις βιομηχανίες.

*Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου.

*Εξορθολογισμός του μέτρου της καταβολής 20 ευρώ υπέρ παιδικών κατασκηνώσεων στις εποχικές επιχειρήσεις.

*Δυνατότητα αναγγελίας πρόσληψης εργαζομένων εποχικής απασχόλησης, εντός τριών ημερών από την ημερομηνία πρόσληψης.

*Λευκό Μητρώο για συνεπείς επιχειρήσεις.

*Επαναφορά του προγράμματος επιδότησης έως 100% των εργοδοτικών εισφορών με διατήρηση των θέσεων εργασίας και άμεση εκταμίευση της καταβολής των επιδοτήσεων (12%) του κόστους εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, στις επιχειρήσεις της Θράκης. Ας σημειωθεί ότι ειδικά για το ζήτημα των επιδοτήσεων, ο ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι οφείλονται τα ποσά από το Β' εξάμηνο του 2010.