Οικονομία

Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση 20% στις συντάξεις

Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση 20% στις συντάξεις Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση 20% στις συντάξεις
Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση 20% στις συντάξεις Μείωση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 20% ακόμα και για τις κύριες συντάξεις προβλέπουν οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12 έως 18-20%», τόνισε ο πρώην υπουργός εξηγώντας πως οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νέους συνταξιούχους.

Τι έχει προτείνει η κυβέρνηση για το πάγωμα των συντάξεων για δύο χρόνια

Ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) αναμένεται να αλλάξει πριν καλά – καλά τεθεί την 1.1.2015 σε εφαρμογή. Αιτία το γεγονός ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο «παγώματος» των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η πρόταση να μην τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 11 του συγκεκριμένου νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι ήδη καταβληθείσες συντάξεις θα υπολογίζονται στο εξής, ως συνάρτηση του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή. Εάν η διάταξη εφαρμοστεί ως έχει, τότε θα υπάρξει μικρή μείωση στις συντάξεις που καταβάλλονται. Με τον τρόπο αυτό όμως, «παγώνουν» οι συντάξεις για μια διετία. Στο σκέλος των νέων συντάξεων, αυτών δηλαδή που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το 2015 και μετά, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα διατηρηθεί ως έχει το σκέλος της βασικής σύνταξης, αλλά θα τροποποιηθούν οι συντελεστές που θα εφαρμοστούν για την αναλογική σύνταξη. Έτσι, οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν ορατές, μετά το 2020, όταν το ποσοστό συμμετοχής της αναλογικής σύνταξης θα είναι υψηλότερο στο τελικό ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Η τρόικα από την πλευρά της φαίνεται ότι επιμένει στις απαιτήσεις της που εστιάζονται σε ριζικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμεί την αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, έτσι ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι. Επίσης, επιμένει στη ριζική επανεξέταση των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και στη προώθηση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Στις απαιτήσεις της τρόικα, περιλαμβάνονται επίσης η σταδιακή περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, από τη 15αετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που είναι σήμερα, στην 20αετία (6.000 ημέρες ασφάλισης).