Οικονομία

Από «ιερά εξέταση» 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, έρχεται «μεγάλη διασταύρωση»

Από «ιερά εξέταση» 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, έρχεται «μεγάλη διασταύρωση» Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
Σε «αναμμένα κάρβουνα» πρέπει να κάθονται όσοι φορολογούμενοι δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα, μετά τα όσα προανήγγειλε ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Έρχεται «τσουνάμι» ελέγχων από την εφορία, μέσα στους επόμενους μήνες, για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν και εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει μια «μεγάλη διασταύρωση στοιχείων» προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο όλες αυτές οι φορολογικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα όσων τις υπέβάλαν.

Ο έλεγχος των δηλώσεων θα γίνεται με την σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων των δαπανών και των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Έρχεται μητρώο POS

Στο μευαξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει βγει η απόφαση για την δημιουργία μητρώου POS. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν αν έχουν ελληνικό ή POS του εξωτερικού.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε ακόμα στους συνολικά 50.000 επιτόπιους ελέγχους που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα από την αρχή του χρόνου. «Πάμε ακόμα πιο διαβασμένοι στους ελέγχους χάρη στην διασύνδεση της πλατφόρμας myDATA, με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS» είπε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης, ένα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο ψηφιακό εγχείρημα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ.