Οικονομία

Τρίμηνη προθεσμία στους σχολικούς φύλακες για εξαγορά συντάξιμου χρόνου

Τρίμηνη προθεσμία στους σχολικούς φύλακες για εξαγορά συντάξιμου χρόνου
Τρίμηνη προθεσμία στους σχολικούς φύλακες για εξαγορά συντάξιμου χρόνου Προθεσμία τριών μηνών, δίνεται  με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας,  στους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να εξαγοράσουν συντάξιμο χρόνο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα πέντε χρόνια.

Η συνταξιοδότησή τους θα γίνεται από το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ.

Τη δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου έχουν όσοι πρώην σχολικοί φύλακες συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισής τους.

Η εξαγορά θα γίνεται με την καταβολή των ασφαλίστρων εργαζόμενου και εργοδότη – από τον αρμόδιο Δήμο- επί των αποδοχών του Ιουνίου του 2013 είτε σε δόσεις είτε εφάπαξ. Στη δεύτερη περίπτωση παρέχεται έκπτωση 15%.

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει σχετικά με την αναγνώριση χρόνου απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικών φυλάκων

Το προσωπικό που, έως τη θέση σε ισχύ του Ν.4172/2013 (δηλαδή έως 23.7.2013), υπηρετούσε σε θέσεις ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, δικαιούται να αναγνωρίσει ως συντάξιμο, κατόπιν εξαγοράς στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής του σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δυνάμει των διατάξεων της παρ.15 του άρθρου 20 του
Ν.2639/1998.

Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου ως συντάξιμου και μέχρι πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο, υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, στο οποίο ανήκει η έδρα του εργοδότη, για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση (ΕΤΕΑ−τ. ΕΤΕΑΜ), εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης υπουργικής απόφασης. Η
σχετική αίτηση δεν ανακαλείται, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση αναγνώρισης. Σε περίπτωση που η επικουρική ασφάλιση δεν αφορά το τ. ΕΤΕΑΜ, η αίτηση για την αναγνώριση διαβιβάζεται από το Υποκατάστημα του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ στο ΕΤΕΑ.

Υπολογισμός ποσού εξαγοράς − εξόφληση
1. Το ποσό της εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζόμενου μηνός Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κατά το ίδιο χρονικό σημείο, από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ποσοστά εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Το ποσό που προκύπτει από τον ανωτέρω υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται αντίστοιχα από τον εργαζόμενο ως ασφαλισμένο και τον οικείο Ο.Τ.Α. ως εργοδότη. Το αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο οποίο ανήκει η έδρα του εργοδότη, εκδίδει αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου κύριας και επικουρικής ασφάλισης στις οποίες αναφέρεται αναλυτικά το ποσό
που βαρύνει τόσο τον εργοδότη όσο και τον ασφαλισμένο και οι οποίες κοινοποιούνται και στους δύο αντίστοιχα.

Η καταβολή των εισφορών γίνεται είτε εφάπαξ, εντός τριών μηνών, από την επόμενη της κοινοποίησης της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ισούται με τους αναγνωριζόμενους μήνες.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα του επόμενου και του μεθεπομένου απ’ αυτόν της κοινοποίησης της απόφασης μήνα για τον ασφαλισμένο και τον εργοδότη αντίστοιχα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης εφάπαξ καταβολής ή καταβολής δόσης, για κύρια και επικουρική ασφάλιση, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται για την βεβαίωση και είσπραξη εισφορών του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή την προσαύξηση του ποσού της μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση του ποσού εξαγοράς ασφαλισμένου και εργοδότη. Αν υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση, οι υπολειπόμενες δόσεις του ασφαλισμένου παρακρατούνται από τη σύνταξη, ενώ ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις αναλογούσες σε αυτόν υπολειπόμενες εισφορές εφάπαξ, εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου πριν την εξόφληση του οφειλομένου ποσού, το υπολειπόμενο ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά ασφαλισμένου καταβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω από τα δικαιοδόχα της σύνταξης λόγω θανάτου πρόσωπα.

Ανώτατο όριο αναγνωριζόμενου χρόνου

Σε περίπτωση αναγνώρισης του χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων ως χρόνου μαθητείας, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν.3996/2011, και μέχρι δύο (2) έτη, οι σχολικοί φύλακες δύνανται να αναγνωρίσουν με βάση το άρθρο 248 του Ν.4281/2014 τον τυχόν υπολειπόμενο χρόνο και σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από πέντε έτη συνολικά (25 ημέρες ασφάλισης
ανά αναγνωριζόμενο μήνα) για την απασχόλησή τους ως σχολικοί φύλακες. Όσοι έχουν αιτηθεί την αναγνώριση χρόνου απασχόλησής τους ως σχολικοί φύλακες με βάση το άρθρο 40 του Ν. 3996/2011 και εφόσον το αρμόδιο όργανο δεν έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, δύνανται να παραιτηθούν εγγράφως της αίτησης αυτής και
να ζητήσουν την αναγνώριση του χρόνου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 248 του Ν. 4281/2014.

Οι περιορισμοί ως προς το σύνολο του αναγνωριζόμενου χρόνου που τίθενται από το άρθρο 40 του Ν.3996/2011 ισχύουν για τα πρόσωπα της Υπουργικής Απόφασης αυτής, συμπεριλαμβανομένων έως και πέντε ετών για την απασχόλησή τους ως σχολικοί φύλακες.