Οικονομία

Αδυσώπητο το ράλι στην τιμή του πετρελαίου

intime intime
Ράλι ανόδου για τρεις διαδοχικές εβδομάδες καταγράφει το πετρέλαιο αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο και βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στα επίπεδα των 94 δολαρίων το βαρέλι διαπραγματεύεται το Brent, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην σύσφιγξη της προσφοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent αυξήθηκαν κατά 52 σεντς στα 94,45 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 66 σεντς στα 91,43 δολάρια. Το ράλι των τιμών στο πετρέλαιο φαίνεται και όλο το τελευταίο διάστημα στα βενζινάδικα της χώρας πιέζοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Η Citi έγινε τη Δευτέρα η τελευταία τράπεζα που προέβλεψε ότι οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι εφέτος για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η στενότητα στην αγορά δημιουργείται από τη Σαουδική Αραβία που ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η Ρωσία παρέτεινε επίσης την εθελοντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, πράγμα που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην αγορά.

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται επί του παρόντος στα όρια του «πανικού και της παράνοιας» για κάθε πτωτική προοπτική (για τις προμήθειες), σύμφωνα με τη Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights. «Αυτή είναι η κατάσταση της αγοράς», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Απλώς ακολουθεί αυτό που επιβεβαιώνει την ανοδική τάση», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα στοιχήματα των hedge funds.