Οικονομία

Αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων

Αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων Φωτογραφία: Eurokinissi
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται επίσης σε συναγερμό.

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές λόγω του παγκόσμιου εκλογικού κύματος, που ξεκινάει σήμερα με τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις πολιτικές που ενδέχεται να υιοθετήσουν οι νέες κυβερνήσεις σε μεγάλες οικονομίες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει νέα θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες λόγω των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, καθώς τα αποτελέσματά τους μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε σοκ ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται σήμερα. Προβλέπεται σημαντική ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, γεγονός που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επηρεάσει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές και να επηρεάσει τις τιμές του δημόσιου χρέους. Περισσότερες από 80 χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, οδηγούνται φέτος στις κάλπες, εντείνοντας τις ανησυχίες για πολιτική αστάθεια και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται επίσης σε συναγερμό, έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια ανάλογα με τις εξελίξεις. Οι αξιωματούχοι της BOE δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, ανακοινώνοντας σενάρια «σοκ προσφοράς» και «σοκ ζήτησης» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την ανεργία.