Οικονομία

Βουλή: «Πυρά» Άδωνι Γεωργιάδη κατά συνδικαλιστών στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Βουλή: «Πυρά» Άδωνι Γεωργιάδη κατά συνδικαλιστών στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο Φωτογραφία: EUROKINISSI
«Τα έχωσε» στους συνδικαλιστές από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι κάνουν απεργία για «ψύλλου πήδημα, χωρίς να θέλει πραγματικά το σώμα που υποτίθεται εκπροσωπούν να κάνει απεργία».

«Μια από τις οργανώσεις που σήμερα κήρυξε απεργία είναι η ΟΙΕΛΕ, η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Η ΟΙΕΛΕ είναι ο μόνος φορέας που έχει κάποιο ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο, διότι η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ και λοιπά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του εργασιακού νομοσχεδίου.

Σημειώνοντας ότι από τους 9.000 εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία στη χώρα, απέργησαν από 12 έως 30 το μέγιστο. «Όταν ο συνδικαλισμός σε μία κοινωνία με καπιταλιστική οργάνωση όπως η δική μας, φτάνει σε τέτοιο βαθμό απαξίωσης και αδιαφορίας από τα μέλη της, αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε απορρύθμιση του συστήματος».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής τόνισε: «Ο συνδικαλισμός χρειάζεται στον καπιταλισμό. Χρειάζεται να έχει κύρος, χρειάζεται να έχει αξία για να μπορεί να βοηθάει τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις των πραγματικών τους αιτημάτων. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έχουμε φτάσει σήμερα; Επειδή οι συνδικαλιστές κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα, χωρίς να θέλει πραγματικά το σώμα που υποτίθεται εκπροσωπούν να κάνει απεργία, κάθε μέρα απαξιώνονται ακόμα περισσότερο».

Παράλληλα υπογράμμισε: «Είναι δυνατόν να λέτε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι φέρνω ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο; Και ενώ καταργώ το οκτάωρο και το πενθήμερο, έξω να μην υπάρχει ένας εργαζόμενος να απεργεί; Καταλαβαίνετε πόσο φρικώδες θα ήταν για την κοινωνία μας να μπορεί μια Κυβέρνηση να καταργεί τόσο θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς κανένας εργαζόμενος να αντιδρά; Αυτό θα σήμαινε ότι η κοινωνία μας θα ήταν σε βαθύ ύπνο. Είναι αυτή παλλαϊκή αντίδραση για ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο; Άρα, προφανώς ή η κοινωνία μας είναι σε ύπνο βαθύ απροσμέτρητο ή δεν καταργείται το οκτάωρο και το πενθήμερο».

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν καταργεί ούτε το οκτάωρο, ούτε το πενθήμερο. Ο τίτλος ότι δήθεν καταργείται το πενθήμερο, τον παίρνετε από τα άρθρα 25 και 26 του νομοσχεδίου. Τι λένε τα δύο αυτά άρθρα; Άρθρο 25: "ρυθμίσεις για την απασχόληση την 6η μέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεως συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας". Άρθρο 26: "ρυθμίσεις για την απασχόληση την 6η ημέρα σε επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεως που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας λειτουργίας". Δεν καταργείται το πενθήμερο, απλώς επιτρέπεται στα κυλιόμενα πενθήμερα κάποιος να δουλεύει και Σάββατο ή Κυριακή, αναλόγως τις κατηγορίες της εταιρείας. Αν τύχει το πενθήμερο του να είναι το Σάββατο παίρνει συν 40% απ’ ότι θα έπαιρνε μέχρι σήμερα και αν τύχει Κυριακή, παίρνει συν 40% και συν 75% που έπαιρνε μέχρι σήμερα. Άρα, το πενθήμερο δεν καταργείται. Και ο λόγος που έξω δεν υπάρχει κόσμος, είναι γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διάβασαν το νομοσχέδιο - κάτι που δεν έκαναν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι και οι συνδικαλιστές της συμφοράς- , και κατάλαβαν ότι δεν καταργείται το πενθήμερο».

«Το δεύτερο "τσιτάτο" είναι ότι καταργείται το οκτάωρο. Τα δύο κόμματα της αντιπολιτεύσεως, που υποτίθεται ότι πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εδώ την έχουν πατήσει παταγωδώς. Υποτίθεται ότι καταργούμε το 8ωρο επειδή επιτρέπουμε σε έναν εργαζόμενο που έχει κύρια σύμβαση, 8ωρο δηλαδή, να κάνει, εάν το επιθυμεί και μία σύμβαση μερικής απασχόλησης σε έτερο εργοδότη. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μπορούσες να έχεις δύο εργοδότες, αν έκανες δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης, και αν είχες μία κύρια σύμβαση έπρεπε να δουλεύεις μαύρα αν ήθελες να δουλέψεις περισσότερο από το 8ωρο. Τι λέει η ευρωπαϊκή οδηγία; Λέει ότι "τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να θεσπίσουν νόμο που δεν θα επιτρέπει στον εργοδότη να εμποδίζει τον εργαζόμενό τους, εάν αυτός θέλει να συνάψει σύμβαση και με έτερο εργοδότη". Δηλαδή η ευρωπαϊκή οδηγία και το συγκεκριμένο άρθρο το θεσπίζει ως προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία είναι υποχρεωτικής εφαρμογής και δεν είναι προαιρετικής εφαρμογής στα κράτη-μέλη, εσείς του ΠΑΣΟΚ που υιοθετήσατε τη γραμμή της Αριστεράς της συμφοράς ότι καταργείται το 8ωρο, θα πρέπει να μας απαντήσετε στα σοβαρά, αν κυβερνούσατε θα κάνατε επανάσταση στην Ευρώπη και δεν θα ψηφίζατε την ευρωπαϊκή οδηγία;».