Οικονομία

ΙΚΑ: Εως τις 28/2 διόρθωση στις δηλώσεις εισφορών στους κλάδους εφάπαξ χωρίς πρόστιμα

ΙΚΑ: Εως τις 28/2 διόρθωση στις δηλώσεις εισφορών στους κλάδους εφάπαξ χωρίς πρόστιμα ΙΚΑ: Εως τις 28/2 διόρθωση στις δηλώσεις εισφορών στους κλάδους εφάπαξ χωρίς πρόστιμα
ΙΚΑ: Εως τις 28/2 διόρθωση στις δηλώσεις εισφορών στους κλάδους εφάπαξ χωρίς πρόστιμα Από την 1η Δεκεμβρίου 2013 και μετά οι εργοδότες οφείλουν να καταγράφουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδουν προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) προς το ΙΚΑ.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, τονίζεται ότι, ειδικά για την περίοδο 12/2013 έως 12/2014, το ΙΚΑ δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης συμπληρωματικής ΑΠΔ από τους εργοδότες, ανά μισθολογική περίοδο, που θα αφορά τον κλάδο ασφάλισης υπέρ ΤΑΠΙΤ. Εάν οι συμπληρωματικές ΑΠΔ, υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, τότε οι εργοδότες δεν θα επιβαρυνθούν από τυχόν κυρώσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Μάλιστα, οι εν λόγω συμπληρωματικές ΑΠΔ μπορούν να υποβληθούν και μέσω διαδικτύου, έως την παραπάνω ημερομηνία.

Οι εισφορές υπέρ του ΤΑΠΙΤ, που θα εισπράττονται από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος και αντιστοιχούν σε μισθολογική περίοδο από 1/12/2013 και μετά, αποδίδονται στο ΤΑΠΙΤ, με το σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης εισφορών. Οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταβολή των εισφορών υπέρ του ΤΑΠΙΤ, γίνεται μαζί με τις εισφορές υπέρ του ΙΚΑ, αλλά και με τυχόν εισφορές που συνεισπράττει το Ίδρυμα για άλλους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (πχ ΕΤΕΑ). Η καταβολή πρέπει να γίνεται το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα, του επόμενου μήνα, από το μήνα απασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εργοδότες, μετά την παραπάνω ημερομηνία, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη. Αντίθετα, εάν πρόκειται για εργοδότες Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α' και β' βαθμού οι ασφαλιστικές εισφορές (ΤΑΠΙΤ + ΙΚΑ + άλλο Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής), θα καταβάλλονται το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα, από το μήνα απασχόλησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες αποκτούν δικαίωμα στο να λαμβάνουν on line ασφαλιστική ενημερότητα, από το ΙΚΑ, για τη μισθολογική περίοδο από τον 12/2013 και μετά. Επίσης, το υποκατάστημα του Ιδρύματος, που έχει έδρα ο εργοδότης, είναι υπεύθυνο για την διενέργεια τυπικού και ουσιαστικού ελέγχου δηλωθέντων και καταβληθέντων (ΕΔΚ) εισφορών. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μη ορθή υπαγωγή στην ασφάλιση, το αρμόδιο υποκατάστημα ΙΚΑ, οφείλει να προβεί στην επιβολή των νόμιμων επιβαρύνσεων.

Δείτε εδώ αναλυτικά, στο συνημμένο αρχείο, τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν οι εργοδότες, ανάλογα με τον κλάδο που υπάγεται ο ασφαλισμένος – εργαζόμενος.