Οικονομία

Όλα τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα

Όλα τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα Όλα τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα
Όλα τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα Η κυβέρνηση προχώρησε, τελικά, και σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, επιλέγοντας να αυξήσει το ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση στοχεύει στη γεφύρωση και όχι βέβαια στην πλήρη κάλυψη του δημοσιονομικού χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς παράλληλα να πλήξει τα είδη πρώτης ανάγκης ή τα φάρμακα που βρίσκονται σε καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ ή να καταργήσει την έκπτωση του 30% που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου.

Κατά πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται και η δέσμευση να καλυφθούν ενδεχόμενες αποκλίσεις με διορθωτικές κινήσεις εντός του 2015, αν και το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στις δικές του εκτιμήσεις ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι πολύ καλύτερα απ' όσο εκτιμά η τρόικα.

Στο πακέτο των μέτρων που απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση στην τρόικα περιλαμβάνονται:
• Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Εκτιμάται ότι η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι στην παρούσα φάση λειτουργεί με εισπρακτικό χαρακτήρα, δεδομένων των πιέσεων της τρόικας. Αλλά σημειώνουν πως η αύξηση αυτή που αφορά μόνο στα ξενοδοχεία, αποτελεί το «μοναδικό σκληρό μέτρο» που υπάρχει στις ελληνικές προτάσεις. Πέραν αυτού, υπάρχουν κι άλλες πολλές μικρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη και προσθέτουν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις επιτυγχάνεται σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. «Αν θέλουν να συμφωνήσουμε, μπορούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
• Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί για τους νεοεισερχόμενους από την 1η Ιανουαρίου του 2015, για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1η Ιουλίου και για το σύνολο του Δημοσίου από 1η Ιανουαρίου 2016.
• Για τις συντάξεις προωθείται σταδιακή κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 με εφαρμογή από το 2019, καθώς και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ (εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ). Υπάρχουν κι άλλες δράσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.
• Καμία αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες, η οποία – όπως απέδειξε με στοιχεία η κυβέρνηση προς την τρόικα – αποδίδει καρπούς.