Οικονομία

Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας Μεταμόρφωσης

Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας Μεταμόρφωσης
Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας Μεταμόρφωσης Τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, έγιναν τα εγκαίνια του κέντρου πρόληψης υγείας (ΚΕ.Π.Υ.), Μεταμόρφωσης, που στεγάζεται στην οδό Ράλλη αρ. 7, δίπλα στο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (Κ.Ε.Π.) κοντά στο Δημαρχείο. Το Κ.Ε.Π. υγείας στελεχώνεται από καταρτισμένους και υπεύθυνους δημοτικούς υπαλλήλους και ειδικευμένο γιατρό.

Η δημιουργία του Κ.Ε.Π. υγείας εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ».

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται από το ¨Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), στο οποίο ο Δήμος Μεταμόρφωσης είναι μέλος. Συνολικά σ’ όλη την Ελλάδα ιδρύονται δεκατέσσερα (14) Κ.Ε.Π. υγείας.

Στόχος του προγράμματος και του Δήμου είναι να γίνει το Κ.Ε.Π. υγείας σημείο αναφοράς και δράσης για θέματα πρόληψης αλλά και προαγωγής της υγείας.

Στις προγραμματισμένες δράσεις είναι ο ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε επτά νοσήματα( καρκίνος του εντέρου, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του μαστού, πρόληψη μελανώματος, ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και καρδιολογικών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων) καθώς παράλληλα θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε δημότη προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός  του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους για κάθε νόσημα ξεχωριστά.

 Κατόπιν τούτου, οι δημότες θα παραπέμπονται  για τις διαγνωστικές εξετάσεις που προβλέπονται για τη πρόληψη σοβαρών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης θα ενημερώνονται για τους παρόχους υγείας που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ο Δήμος καλεί όλους τους Δημόσιους Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και  τους ιδιώτες Ιατρούς να ενταχθούν και να στηρίξουν τη προσπάθεια αυτή, η οποία θα συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση, σοβαρών ασθενειών και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.