Οικονομία

ILO: «Στάσιμοι» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες

ILO: «Στάσιμοι» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες ILO: «Στάσιμοι» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες
ILO: «Στάσιμοι» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες Οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρέμειναν και πάλι στάσιμοι το 2013, καταγράφοντας ακόμη και μείωση σε ορισμένες απ' αυτές, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Η οργάνωση σημειώνει ότι ακόμη οι μισθοί δεν έχουν επανέλθει στα πρό κρίσης επίπεδα, κατάσταση ακόμη οξύτερη σε χώρες της «ευρωκρίσης», ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Οι μέσοι μισθοί των αναπτυγμένων χωρών, αυξήθηκαν μόλις 0,1% για το 2012 και 0,2% για το 2013, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Σύμφωνα με την έκθεση, εργαζόμενοι σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εισπράττουν λιγότερα απ' ότι το 2007.

Σύμφωνα με το ILO, η στασιμότητα των μισθών δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση του 2008, που οδήγησε στα ύψη την ανεργία και έριξε κατακόρυφα το ρυθμό ανάπτυξης σε πολλές χώρες. Αποτελεί επίσης «γέννημα» της παγκοσμιοποίησης, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας καθώς και της αποδυνάμωσης των συνδικάτων.

Από το 1980 η αναλογία των μισθών των εργατών σε σχέση με την ανάπτυξη της παραγωγής είναι αντίστροφη, κάτι που υποδηλώνει πως οι εργάτες, όσο περνούν τα χρόνια, λαμβάνουν όλο και μικρότερο μερίδιο από την οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη. Αυτή η τάση μπορεί να διακόπηκε από την κρίση, όμως συνεχίστηκε στα περισσότερα κράτη με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, όπου το εισόδημα της εργατικής τάξης παρέμεινε σχετικά σταθερό, παρόλο που η αύξηση του μισθού ήταν κι εδώ ασθενική.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ισχυρίζεται, πως αν οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ασχοληθούν με την ανισότητα στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κατώτατο μισθό και να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων στρωμάτων, αντί να βασίζονται στη δημοσιονομική πολιτική του να κάνουν αναδιανομή του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς.

«Η δημοσιονομική πολιτική για την ανακατανομή του πλούτου, που ιστορικά, συνέβαλλε στο μετριασμό της ανισότητας σε ποσοστά 25-30%, χάνει τη δύναμή της» δηλώνει η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Σάντρα Πολάσκι και συμπληρώνει πως «ο λόγος που χάνεται η αποτελεσματικότητά της είναι η συνεχόμενη αύξηση του βάρους που μπορεί να σηκώσει και υπάρχουν πολιτικά όρια για το τι μπορείς να κάνεις».

Την ίδια ώρα οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά το γεγονός πως έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να συμβαδίσουν με τις πλούσιες.

Οι μισθοί στην Ασία αυξήθηκαν κατά 6%, όπως και στην ανατολική Ευρώπη, ενώ μόλις 1% σε Αφρική και Λατινική Αμερική.

Τέλος, ο ILO ανακάλυψε πως η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε σχεδόν στις μισές από τις υπό ανάπτυξη και τις αναπτυσόμενες χώρες, μεταξύ των ετών 2006-2010 και μειώθηκε στις υπόλοιπες με τη Βραζιλία και την Αργεντινή να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση της ανισότητας αυτής.