Οικονομία

Κρυφό χρέος 4 δισ. ευρώ «πνίγει» τα Ταμεία

Κρυφό χρέος 4 δισ. ευρώ «πνίγει» τα Ταμεία
Κρυφό χρέος 4 δισ. ευρώ «πνίγει» τα Ταμεία Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το «κρυφό χρέος» που υπάρχει στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), λόγω της προσθήκης περίπου 100 χιλιάδων νέων υποψήφιων συνταξιούχων, στους περίπου 180 χιλιάδες που βρίσκονται ήδη στην αναμονή, χρονικό διάστημα που φτάνει τα 2 έτη κατά μέσο όρο.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων που έχουν ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στο ενδεχόμενο που γίνουν πράξη οι κυβερνητικές προτάσεις προς την τρόικα, για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 62 έτη, για όλες τις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, τότε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να βγουν άμεσα στη σύνταξη.

Ήδη τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν χτυπήσει «κόκκινο» από τις αιτήσεις ασφαλισμένων για χορήγηση σύνταξη και εφάπαξ, με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το Δημόσιο και το ΕΤΑΑ να βρίσκονται στη χειρότερη θέση. Υπολογίζεται ότι μόνο στο ΙΚΑ ανέρχονται σε περίπου 58 χιλιάδες οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή, ενώ το ίδιο ισχύει για άλλες 10.500 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και περίπου 67.000 επικουρικές συντάξεις. Ο χρόνος απονομής ήδη βρίσκεται στα δύο έτη και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, εάν προκύψει μαζική φυγή εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα προς τη σύνταξη για να αποφύγουν τα νέα, αυξημένα όρια ηλικίας.

Στον ΟΑΕΕ η κατάσταση είναι ανάλογη με το ΙΚΑ. Έως τώρα περιμένουν να απονεμηθούν βρίσκονται τουλάχιστον 30.000 συντάξεις. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από το ένα έτος, μέχρι και τους 18 μήνες, εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Άλλες 50.000 αιτήσεις απονομής της σύνταξης περιμένουν για να διεκπεραιωθούν στον ΟΓΑ, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες στην χειρότερη περίπτωση. Υπάρχουν επίσης, άλλες 20.000 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης στο Δημόσιο, που παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ο χρόνος απονομής της σύνταξης φτάνει έως το ένα έτος. Άλλες 7.000 συντάξεις εκκρεμούν να απονεμηθούν στο ΕΤΑΑ για διάστημα από 14 έως 16 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, υπολογίζεται ότι μόνο στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), εκτός από τις συντάξεις του ΙΚΑ, που δεν έχουν απονεμηθεί, εκκρεμούν επίσης άλλες 70.000 αιτήσεις από τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία που έχει ενσωματώσει. Οι περισσότερες από αυτές, περίπου 38.000 προέρχονται από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), ενώ άλλες 11.000 από το Ταμείο των εργαζόμενων στα Εμπορικά  Καταστήματα (ΤΕΑΥΕΚ). Ο χρόνος αναμονής όμως είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς κυμαίνεται από 2 έτη, έως και πάνω από 4 έτη σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως είναι το επικουρικό ταμείο των Ναυτικών.

NETWORK