Οικονομία

Πότε θα μπορούν να πάρουν σύνταξη οι «40ρηδες» με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Πότε θα μπορούν να πάρουν σύνταξη οι «40ρηδες» με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό Πότε θα μπορούν να πάρουν σύνταξη οι «40ρηδες» με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
Πότε θα μπορούν να πάρουν σύνταξη οι «40ρηδες» με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό Οι πολίτες ηλικίας έως 40 ετών, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από την 1.1.1975 και μετά, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι όσοι δουλεύουν στον κλάδο του τουρισμού, είναι οι άμεσα θιγόμενοι από την τροποποίηση του Ασφαλιστικού που ετοιμάζουν υπουργείο Εργασίας και Τρόικα μαζί, ειδικά στο σκέλος που αφορά την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για παροχή της κατώτατης σύνταξης.

Έως τώρα, ισχύει ότι η κατώτατη σύνταξη χορηγείται με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης (15αετία).

Στο εξής, αν ισχύσουν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και από τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, το συγκεκριμένο όριο θα αυξηθεί στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20αετία). Μάλιστα προβλέπεται ταυτόχρονα η σταδιακή προσαρμογή των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975, ενώ σε βάθος χρόνου οι αλλαγές οδηγούν στην σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές παροχές (συντάξεις).

Ουσιαστικά, όσοι έχουν γεννηθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία, θα υποστούν αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ ταυτόχρονα θα υποστούν και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
Πλέον, η χορήγηση της κατώτατης σύνταξης (486 ευρώ σήμερα στο ΙΚΑ), θα γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που ισχύουν σήμερα, κριτήρια που παραπέμπουν στους όρους εξασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στον κλάδο του επισιτισμού για παράδειγμα, οι περισσότεροι «παλαιοί» ασφαλισμένοι δεν κατάφερναν να προσθέσουν, περισσότερα από 100 ένσημα τον χρόνο. Ήταν έτσι και αλλιώς, δύσκολο να φτάσουν στο όριο των 4.500 ενσήμων, πόσο μάλλον αν αυτό αυξηθεί στα 6.000 ένσημα. Έτσι, θα αναγκαστούν να λάβουν σύνταξη, κατ’ αναλογία των ενσήμων τους, πολύ κάτω και από αυτή των 486 ευρώ που χορηγεί το ΙΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, να ενσωματωθούν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να κριθεί δηλαδή ότι πρόκειται για πολίτες που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ας σημειωθεί ότι στον κλάδο του επισιτισμού εργάζονται περίπου 550.000 άτομα.