Market Maven

Η «ειδική αποστολή» Βαρβιτσιώτη, οι υποψήφιοι για την Γενική Διεύθυνση HR της Εθνικής Τράπεζας και η αξία του χρυσού της Ελλάδας

Η «ειδική αποστολή» Βαρβιτσιώτη, οι υποψήφιοι για την Γενική Διεύθυνση HR της Εθνικής Τράπεζας και η αξία του χρυσού της Ελλάδας

Το HR της Εθνικής Τράπεζας

Ενοχλημένα εμφανίζονται μέλη της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων (Nominations Committee) της Εθνικής Τράπεζας από δημοσιεύματα που φέρουν την επιτροπή να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τη νυν Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του πιστωτικού ιδρύματος Εύη Χατζηιωάννου, η οποία αποχωρεί επισήμως από την τράπεζα στο τέλος του έτους. Λέμε επισήμως, διότι ήδη η κ. Χατζηιωάννου βρίσκεται σε «cooling-off period» στην Ασία. Ωστόσο, το HR της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι ακέφαλο.

Το τρέχει ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρησιακής Αποτελεσματικότητας Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας, Κωνσταντίνος Νάκος, στέλεχος με μεγάλη εμπορεία. Σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας, αυτό που μπορούμε να πούμε – χωρίς να παρέμβουμε στη διαδικασία- είναι πως η short list με τους υποψηφίους, ακόμη συντάσσεται από την Egon Zehnder -την εταιρεία που επικουρεί την τράπεζα στην επιλογή του ιδανικού υποψηφίου- και δεν έχει παραδοθεί στο Nominations Committee.

Σε σχέση με πληροφορίες που έφεραν την Chief Human Resources Officer του Ομίλου Intrakat, Έλενα Στάσση να περιλαμβάνεται στη short list της Egon Zehnder, πηγές με γνώση της διαδικασίας ανέφεραν πως οι πληροφορίες είναι ορθές. Ωστόσο, προσέθεταν πως το όνομά της δεν έχει ακόμη επισήμως κατατεθεί στην Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, κάτι που ισχύει και με όλους τους άλλους συνυποψηφίους της. Κατά τις ίδιες πηγές, η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας της κ. Στάσση, τόσο νωρίς στη διαδικασία είναι εκ του πονηρού και ενδεχομένως να αποσκοπεί στο να θέσει προσκόμματα στην υποψηφιότητά της.

Ο χρυσός της Ελλάδας

Κατά 24,56% ή κατά 2,1 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί το τελευταία 12μηνο η αξία του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Αύγουστο του 2023 διαμορφωνόταν στα 8,5 δισ. ευρώ. Σήμερα διαμορφώνεται στα 10,65 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό φτάνουν τους 151,6 τόνους. Σε αυτά περιλαμβάνονται - τα διαθέσιμα της τράπεζας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλίας, οι απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και ο χρυσός μη διεθνών προδιαγραφών και τα χρυσά νομίσματα.

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει να τραβά την προσοχή των επενδυτών, καθώς σήμερα βρίσκεται στα 2.576,15 δολάρια ανά ουγγιά. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί, με προβλέψεις που βλέπουν την τιμή να φτάνει ακόμη και τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά. Η οικονομική αβεβαιότητα, οι πληθωριστικές πιέσεις και η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρυσό, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Η επιστροφή Αράπογλου

Ο Τάκης Αράπογλου παραμένει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στο ελληνικό banking, κυρίως λόγω του επιτυχημένου του έργου ως επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας πριν από την κρίση του 2010. Δεν συνδέθηκε ποτέ με τα «μαύρα χρόνια» του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά αντίθετα είναι συνυφασμένος με τη διεθνή επέκταση της Εθνικής Τράπεζας και κυρίως με την παρουσία της στην Τουρκία, μέσω της εξαγοράς της Finansbank. Η εν λόγω στρατηγική κίνηση αποδείχθηκε μετέπειτα κομβική για την οικονομική στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η πώληση αυτής της συμμετοχής το 2016, ενίσχυσε σημαντικά τα κεφάλαιά της. Σήμερα, ο κ. Αράπογλου επιστρέφει στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.

Ο «Sir Τάκης», όπως τον αποκαλούν χαριτολογώντας οι φίλοι του, αναμένεται να κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αυτή η επιστροφή αποτελεί μια συμβολική στιγμή για τον ίδιο τον κ. Αράπογλου, ο οποίος παραμένει αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα στο χώρο της ελληνικής τραπεζικής.

Με υπογραφή Βαρβιτσιώτη

Φίλος της στήλης μας πληροφόρησε πως τον συντονισμό της «φιέστας» που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης στο τέλος Νοεμβρίου τον έχει αναλάβει ο έμπειρος επικοινωνιολόγος Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Ο ίδιος μπαινοβγαίνει καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει συνεργασίες για το event, στο οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολλά επικοινωνιακά. Ρωτήσαμε εάν ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής διευθύνον σύμβουλος Α΄ της V + O, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακής στρατηγικής με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Μας ενημέρωσαν πως όχι, αλλά έως τον Νοέμβριο υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό…

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

NETWORK