Οικονομία

Στο ΣτΕ κατά του «συνδικαλιστικού νόμου» προσέφυγε το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

Στο ΣτΕ κατά του «συνδικαλιστικού νόμου» προσέφυγε το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ Στο ΣτΕ κατά του «συνδικαλιστικού νόμου» προσέφυγε το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ
Στο ΣτΕ κατά του «συνδικαλιστικού νόμου» προσέφυγε το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και μη νόμιμος ο νόμος 4261/2014 και η σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που δεν επιτρέπουν στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης να είναι παράλληλα και μέλη προεδρείου συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την διπλή ιδιότητα, αυτή του μέλους του Δ.Σ. Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης και μέλος Δ.Σ. συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, με δικηγόρο τον πρώην υπουργό και βουλευτή Προκόπη Παυλόπουλο προσέφυγαν στο ΣτΕ: 1) ο πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και παράλληλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) Χρ. Παπαδόγιαννης, 2) ο αντιπρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας Ι. Πετσαλάκης, 3) ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας Εμμ. Χατζάκης, 4) το μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας Βασ. Μπουλουγούρης, 5) το μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας Στ. Ξηρόπουλος και 6) το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ στρέφονται κατά της από 10.10.2014 απόφασης του υπουργού Εργασίας που αφορά την έκδοση κανονισμού δεοντολογίας και καλών πρακτικών λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου 4261/2014, ενώ στρέφονται και κατά του εν λόγω νόμου.

Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό το νέο νομοθετικό καθεστώς, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 23 του Συντάγματος που διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και προβλέπει ότι το κράτος πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Τέλος, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, παραβιάζονται τα άρθρα 5 και 25 του Συντάγματος που καθιερώνουν την ελεύθερη ανάπτυξης της προσωπικότητας, όπως παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος.