Παιχνίδια Εξουσίας

ΠΑΣΟΚ: Ο κίνδυνος της μεγάλης μείωσης της συμμετοχής τη δεύτερη Κυριακή

ΠΑΣΟΚ: Ο κίνδυνος της μεγάλης μείωσης της συμμετοχής τη δεύτερη Κυριακή
Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις -Γιατί μπορεί να χαλάσει το καλό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ- Η συμβολή του ντιμπέιτ.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε την Κυριακή για τη συμμετοχή μελών και φίλων στην ψηφοφορία για εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήταν σαφέστατα θετικό για τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού έδωσε την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος, που θα καταστήσει ανοιχτή την κυβερνητική προοπτική του άλλοτε ενός πόλου του δικομματισμού.

Η αλήθεια είναι πως το κλίμα αυτό δεν είναι το ίδιο τις επόμενες μέρες, αναμφίβολα όμως κάτω από την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικής πολιτικής λύσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την απεχθή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρό.

Είναι δε στα χέρια όλων των υποψηφίων και πιο πολύ των δυο που αναμετρούνται την Κυριακή, πρωτίστως δε του προέδρου που θα εκλεγεί , αν θα κατορθώσουν να διατηρήσουν και, κυρίως, αν θα παγιώσουν αυτό το θετικό κλίμα και δεν θα εξαερωθεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα, όπως το 2021.

Ο κίνδυνος είναι ήδη υπαρκτός, καθώς το πρώτο εμπόδιο εμφανίζεται.

Είναι η τάση που παρατηρείται για μείωση της συμμετοχής μελών και φίλων στις κάλπες της δεύτερης Κυριακής! Τάση που δείχνει να είναι σαφώς μεγαλύτερη από ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.

Τότε, το 2021, ψήφισαν την πρώτη Κυριακή 270.706 μέλη και φίλοι και τη δεύτερη Κυριακή 207.658.

Τώρα, οι δημοσκοπήσεις που ξεκίνησαν δείχνουν πως το μίνιμουμ της αποχής θα είναι 30%- αν μάλιστα η συμμετοχή πέσει από 200.000 σαφώς θα εμφανίσει μια αρνητική εικόνα για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Το επίπεδο του ντιμπέιτ θα κρίνει πολλά- και για τη συμμετοχή.