Οικονομία

Ξεκίνησε η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια - Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες

Ξεκίνησε η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια - Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες Φωτογραφία: Intime
Για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους καλούνται να αποφασίσουν σήμερα οι αγρότες από όλη τη χώρα, που θα βρεθούν στη Νίκαια της Λάρισας.

Ξεκίνησε με μισ΄ή μόλις ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη, η συνεδρίαση της παναγροτικής σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία λαμβάνουν μέρος αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα.

Από το πόσο συμπαγής θα καταστεί η φωνή αγανάκτησης αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα, θα κριθεί και το μέλλον των μπλόκων, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συγκρατήσει αυξημένους πόρους και νέες παροχές.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών είναι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, καθώς και ο αποκλεισμός κεντρικών οδικών αρτηριών (εθνικών οδών) ή των συνόρων με τρακτέρ.

Για το λόγο αυτό, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Από τη πλευρά του ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, είπε ότι «Θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού» και ότι «θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Όπως εικάζεται η σημερινή απόφαση θα κινηθεί ανάμεσα στις εξής δύο προτάσεις: τους πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και την κάθοδο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

«Θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν. Γι΄αυτό συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να βγούμε στην εθνική οδό με τα τρακτέρ», είπε ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών αγροτών της Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, «υποσχέθηκε» ότι θα δούμε εικόνες παρόμοιες με αυτές των αγροτικών διαδηλώσεων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Σκέψεις για μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και συλλαλητήριο με τρακτέρ έξω από τη Βουλή

Αν περάσει η σκληρή γραμμή με τους αποκλεισμούς δρόμων οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν τις εθνικές οδούς, τον Ισθμό της Κορίνθου, αλλά και τα μεγάλα τελωνεία.

Ενώ, δεν έχει αποκλειστεί και η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο μπροστά από τη Βουλή.