Οικονομία

Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την ένταξή του στην Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Συμμετέχοντας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων και Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Κεγκέρογλου, υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά προβλέπεται η αποϊδρυματοποίηση και η προσπάθεια για την αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ».

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, προβλέπουν, τη συνέχιση και την αναβάθμιση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα καθορίζει:
1. Τα νέα κριτήρια ένταξης ωφελουμένων στο πρόγραμμα, ΑμεΑ, ανήμπορων, ανασφάλιστων και ηλικιωμένων για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες τους.
2. Την απρόσκοπτη και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για να μην παρουσιάζονται καθυστερήσεις στη πληρωμή των εργαζομένων.
3. Τις διαδικασίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων.
4. Την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα κλπ).
Ο κος Κεγκέρογλου τόνισε επίσης πως : «Έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος με χρηματοδότησή του:
1. Για συνταξιούχους και ασφαλισμένους από το ασφαλιστικό σύστημα.
2. Για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί τα αντίστοιχα ποσά».
Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την δημιουργία της Μονάδας Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», για τον συντονισμό και την αποτελεσματικότερη συνεργασία των εμπλεκομένων στην υλοποίηση του, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμισμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους, ανήμπορους και ΑμεΑ χωρίς διακοπή και χωρίς την ανάγκη νέων παρατάσεων.